Hlavní obsah

Brněnské toulky mohou vést i do podzemí

Novinky, Jan Rouzek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte při návštěvě Brna chvíli čas a máte zájem o historii, je možno nahlédnout do brněnského podzemí.

Foto: Jan Rouzek

Mincmistrovský sklep

Článek

První zajímavou ukázkou brněnského podzemí je Mincmistrovský sklep pod horní částí Dominikánského náměstí. Byl objeven při průzkumu brněnského podzemí v roce1999. Byl původně vybudován pod domem mincmistra Bruna a později Mikuláše od Věže. Po důkladném vyklizení, prozkoumání a úpravě byl veřejnosti otevřen v roce 2010. 

V současné době je zde představen vývoj Rybného trhu – současného Dominikánského náměstí. Dále je nainstalovaná řada artefaktů z původně gotické Královské kaple, která stávala ještě počátkem 20. století na rohu ve spodní části náměstí a ulice Veselé.

Rovněž je zde možno spatřit řadu nálezů objevených při průzkumu podzemí pod náměstím. Hlavně je zde však připomenuta ražba mincí v Brně a na Moravě. Na replice středověkého mincovního lisu vám mincmistr vyrazí minci jako před mnoha staletími. 

Prohlídka je doprovázena výkladem, kde se dovíte mnoho zajímavostí z historie táto části Brna a z historie mincovnictví v Brně.

Pokud máte zájem, více fotografií naleznete na webových stránkách o Popůvkách. Další informace o podzemí je k nalezení na podzemí.brno.cz. 

Reklama

Výběr článků

Načítám