Hlavní obsah

Brněnské Studio Lávka nemá na nájem, příznivci usilují peticí o záchranu

Novinky, Zdeněk Drgáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedné z mnoha poboček brněnského střediska volnočasových aktivit Lužánky, Studiu Lávka, hrozí zánik. V dubnu letošního roku o ukončení činnosti rozhodlo ředitelství Lužánek a ačkoliv by se mohlo zdát, že Lávce definitivně odzvonilo, její příznivci se rozhodli o její záchranu bojovat.

Foto: SVČ Lužánky

V této budově Studio Lávka sídlí.

Článek

Místo, které nabízí pestrou nabídku zájmových kroužků z oblasti filmu, hudby, fotografie nebo literární tvorby, zázemí pro začínající hudební skupiny a několikrát do týdne také výukové programy pro školy - přesně to je Studio Lávka, pobočka brněnského střediska volného času Lužánky, které existuje už čtrnáct let.

Přestože Lávku navštěvuje nespočet mladých talentů, ředitelství Lužánek se rozhodlo její činnost ukončit. Tento krok by podle příznivců studia, kteří se na jeho provozu přímo či nepřímo podílejí, mohl ohrozit rozvoj mládeže s uměleckými sklony. Proto se rozhodli uspořádat petiční akci, od níž si slibují záchranu svého oblíbeného místa, kde mohou trávit volný čas a učit se novým věcem.

„Peticí chceme podpořit ředitelství SVČ Lužánek při vyjednávání snížení nájmu ze strany JMK a Statutárního města Brna,” stojí ve vyjádření petičního výboru. „Usilujeme o přehodnocení záměru ukončit činnost Studia Lávka. Věříme, že tyto požadavky budou důsledně projednávány a brány v potaz.”

Zavírat se bude kvůli financím

Ačkoliv by se mohlo zdát, že k uzavření Lávky neexistuje žádný racionální důvod, opak je pravdou. Město si totiž ročně účtuje stále se zvyšující nájem, který momentálně převyšuje 100 000 korun. To si Lužánky nemohou dovolit.

Lužánky plánují činnost studia přemístit na některou z dalších poboček, to ale iniciátory petiční akce neuspokojuje a Lávku hodlají zachránit za každou cenu.

Petiční archy lze podepsat v kině Art, kavárnách Falk a Limbo nebo přímo ve Studiu Lávka, které sídlí na Kraví hoře 5 v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám