Hlavní obsah

Brněnská ZOO se chlubí nefalšovaným drakem

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosahuje délky až 3,5 metru a váhy 150 kilogramů. Dokáže ulovit a sežrat dospělé prase, přesto se nejraděj živí zdechlinami. Jeho kousnutí je smrtelné a zjev impozantní. Říká se mu komodský drak a u nás ho můžete vidět mimo pražské ZOO i v Brně.

Foto: ZOO Praha
Článek

Mládě vzácného varana komodského se do Brna přestěhovalo právě z Prahy, kde žijí jeho rodiče - samec Leonard a samice Aranka. Bezmála metr a půl dlouhý ještěr je v současné době k vidění v teráriu v areálu Tropického království.

Varan komodský (Varanus komodoensis) je nejmohutnější žijící zástupce ještěrů z čeledi varanovitých. Pro svou velikost, dravost a nebezpečnost bývá nazýván "komodským drakem". Přízvisko "nejmohutnější“ si zasloužil kombinací extrémní hmotnosti a délky.

Mláďata, která jsou po vylíhnutí pestře zbarvená se žlutou, zelenou a černou kresbou, žijí v prvních měsících na stromech a živí se hlavně ptáky. Asi v roce sestupují na zem a pozvolna mění zbarvení na šedavé. Varani jsou aktivní ve dne, jen nejteplejší hodiny tráví odpočinkem ve stínu nebo v podzemní noře. Jejich hlavní potravou jsou zdechliny, které ucítí na vzdálenost až 5 km. Jsou však také zdatnými lovci a při pronásledování kořisti vyvinou rychlost až 18 km/h. I když kořist hned neusmrtí, je jejich kousnutí obvykle smrtelné, protože živočich uhyne na otravu krve způsobenou mnoha bakteriemi, které žijí v tlamě varanů.

Varan komodský by objeven v roce 1912. Žije ve východní Indonésii, kde obývá pět ostrovů vulkanického původu: Komodo, Rinca, Gili Motang, Gili Dasami a v několik přímořských oblastí ostrova Flores. V současné době patří mezi ohrožené druhy, ve volné přírodě zbývá totiž pouhých 5000 draků.

Vývoz varana podléhá ustanovením CITES a je možný pouze na povolení indické vlády. Pro jeho ochranu byl v roce 1980 založen Národní park Komodo.

Reklama

Výběr článků

Načítám