Hlavní obsah

Brněnská filharmonie se těší na koncertní sál

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně pokračuje příprava na stavbu Janáčkova kulturního centra, jehož nejdůležitější součástí bude koncertní sál světových parametrů s kapacitou 1250 míst. Velké jeviště umožní Brněnské filharmonii poprvé ve své historii zkoušet i koncertovat v důstojných podmínkách a pod vlastní střechou.

Foto: Jiří Smutný

Tady jednou bude stát Janáčkovo kulturní centrum

Článek

„Filharmonie Brno letos slaví svou 60. sezónu a po celou dobu své existence je nucena fungovat v provizorních podmínkách,“ konstatuje ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. „Sídlíme a zkoušíme v krásném, ale malém sále Besedního domu, kdy se na každý symfonický koncert musíme stěhovat do Janáčkova divadla nebo jinam.“

„Brno čeká na nový koncertní sál od dob Leoše Janáčka. Že ho dosud nemáme, je ostuda. Tuto ostudu hodláme napravit. Kvalitní koncertní sál zvládla postavit mnohá evropská města. Bude to náročné, ale Brno to zvládne také. Už se nemůžu dočkat,“ říká náměstek primátora Matěj Hollan.

Navíc prozradil, že se odpovědní pracovníci byli podívat po Evropě, jak má takový moderní sál vypadat. Představu si udělali a sál by proto měl splňovat ty nejnáročnější parametry.

„Jsem rád, že se po dlouhých letech přešlapování nebude o Janáčkově kulturním centru jen mluvit. Filharmonie Brno jako jedno z nejlepších hudebních těles v České republice i v Evropě si zaslouží důstojný koncertní sál,“ dodává primátor města Brna Petr Vokřál.

Po skončení práce archeologů budou v první etapě vybudovány podzemní garáže. Jak uvedl generální ředitel Brněnských komunikací a.s. Luděk Borový, tato úvodní část stavby přijde na 250 miliónů korun a poskytne 190 parkovacích míst. První vozy by zde měly zaparkovat za dva roky.

Výstavba vlastního koncertního sálu mezi ulicemi Besední a Veselá by měla začít koncem roku 2017. Celkové náklady na stavbu se předpokládají ve výši 1,3 miliardy korun. Jak se snaha o realizaci stavby postupně vyvíjí, může veřejnost sledovat na právě spuštěných informačních stránkách Filharmonie Brno www.salprobrno.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám