Hlavní obsah

Britský jazzman Femi Temowo vystoupil v broumovském klášteře

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácného zahraničního hosta přivítalo poslední předprázdninové ArtCafé broumovského kláštera. Ve středu 10. června vystoupil v koncertní Kreslírně britský jazzman s nigerijskými kořeny Femi Temowo se svým Triem.

Foto: Jaroslav Winter

Femi Temowo při svém koncertu v Kreslírně broumovského benediktinského kláštera.

Článek

Talentovaný hudebník a kytarista zesnulé zpěvačky Amy Winehouse Femi Temowo v těchto dnech objíždí kluby a koncertní sály v rámci svého turné po České republice. Na koncertech ho doprovázejí bubeník Kamil Slezák a kontrabasista Petr Dvorský.

„Broumov je naše dvacátá zastávka z celkem čtyřiadvaceti českých koncertů. Za tu dobu jsme v Čechách zažili tolik skvělých věcí a ochutnali tolik dobrých jídel – skvělý je hlavně český guláš a karlovarský knedlík. Jinak broumovský klášter je úžasné místo, už jsem slyšel o jeho zajímavé historii. Atmosféra tady je skvělá a už se moc těším na vyhlášené víno,“ uvedl Femi Temowo a svůj oblíbený guláš zahrnul nejen do vyprávění mezi jednotlivými sety, ale i do jedné z improvizovaných písní. 

Trio během dvouhodinového vystoupení představilo originální i převzaté jazzové skladby a standardy. „Zazněla převážně hudba z mého druhého alba Orin Meta. Jde o muziku, inspirovanou mou babičkou. Byla to velmi moudrá žena, která mě učila, jak být lepším člověkem. Mnoho z toho, co mi řekla, se stalo základem pro mé skladby,“ dodal zpěvák aktuálně žijící v Londýně.

Koncert programu Artcafé, podpořeného grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska, byl posledním předprázdninovým vystoupením. V létě převezme hudební žezlo festival Za poklady Broumovska, který začíná už v sobotu 27. června vystoupením Dagmar Peckové a Štefana Margity ve vernéřovickém kostele sv. Michaela. Následovat bude dalších devět koncertů českých i zahraničních interpretů, vždy v sobotu od 18 hodin v jednom z broumovských kostelů. Výtěžek z dobrovolného vstupného putuje jako každoročně na záchranu kostelů, ve kterých se koncerty odehrávají. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám