Hlavní obsah

Březinka je víla z Českého ráje

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víla je v pohádkách velmi častou postavou, nejčastěji přináší lidem pohodu a štěstí, pokud ji nezklamou a nedopouštějí se zlých činů. Deštěnka je z Horní Lužice, Duběnka z jižních Čech, v Jizerských horách žije víla Jizerýna, v Podještědí stvořila spisovatelka Karolina Světlá lesní pannu.

Foto: Milan Turek

Při porodu hříbátka se vyznamená nejen víla Březinka, ale také školačka Anička.JPG

Článek

Jistě bychom našli i další víly u českých sběratelů pohádek a básníků. Kouzelný svět Českého ráje, svět přírody plný tajuplných záhad objevují školáci Anička a Lukáš Jakoubkovi za pomoci lesní víly Březinky. S rodiči žijí na kraji lesa v nejkrásnějším koutu naší vlasti. Rok prožitý s vílou Březinkou v láskyplném prostředí lidí a přírody   je pro ně šťastným obdobím.

Březinka z Českého ráje je hrdinkou pohádky o víle Lenky Vydrové. Víla je mladý březový výhonek proměněný v živou bytost. K její proměně přispěla jedenáctiletá Anička, když objevila na zahradě u jejich domku neznámý březový stromek, který tam dříve nebyl. Stromek promluví a Anička mu rozumí, spřátelí se a začne jí říkat Březinka.

Malá víla se stane postupně členem domácnosti a všichni ji mají rádi, včetně kočky Týny a psa Huga. Spolu pak prožívají rok od prázdnin do prázdnin. Malá víla se seznamuje se životem rodiny a ona na oplátku seznamuje děti se životem přírody. Vzájemně spolu řeší životní problémy dětí jak ve škole, tak doma v rodině.  

Pro čtenáře z města je život rodiny v domku u lesa naprosto neznámý nejen v jeho průběhu, ale především v poznávání samotných objektů přírody. Děti pečují přes zimu o křečka, jsou při narození hřebečka nebo nahlížejí do tajemství opadu listů ze stromů v době podzimu. Seznámí se s krmením vepříka a s chovem ovcí.   Venkovský život obou dětí je obohacen o krásy přírody, jak rostlin, tak i živočichů.

Hlavním motivem knihy je láskyplný vztah lidí k sobě, ale také vztah lidí k přírodě. Koberovy, kde autorka žije, se nacházejí v kraji, kde nehučí motory kamionů a kde není slyšet dunění vlaků. Malé osady jsou vzdáleny od dálnice na Prahu a zčásti od silnice do Hradce Králové.

Krásná jsou i jejich jména, připomínající naše předky, dávné Slovany. Koberovy, Hamštejn, Chloudov, Vrát, Prosíčka, Besedice, Michovka, Zbirohy jsou názvy osad, kde autorka žije a je tak pochopitelné, že způsob života v tomto prostředí může být pro městskou mládež zcela neznámý a připomínající exotiku vzdálených krajin.

Veselé obrázky malířky Jany Matouškové působí jako namalované svěží rukou zcela jednoduše přibližující se dětské kresbě. Obrázky čuníka, kobylky nebo pastevce ovcí či tatínka s Lukášem v náručí připomínají až biblické scény. Pro obě děti je Český ráj místem normálního soužití lidí a přírody, nejen bizarních skal, kterým se obdivují náhodní návštěvníci.

Celá kniha Příběhy víly Březinky učitelky Lenky Vydrové je prodchnuta láskyplným vztahem všech protagonistů bez náznaku protispolečenského chování. Dalším pozitivem je vzájemná spolupráce při řešení problémů. I když knížka je určena spíše pro dívčí četbu, doporučuji, aby si ji přečetli i dospělí. I pro ně může být poučením při hledání rodinného štěstí a porozumění mezi členy rodiny. Knížka vyšla letos na jaře v nakladatelství Kazda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám