Hlavní obsah

Břevnovské posvícení má tradici, k návštěvě zve už po dvaadvacáté

Novinky, Jaroslav Duffek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční 22. Břevnovské posvícení u Břevnovského kláštera v Praze zve ve dnech od 9. do 12. října k návštěvě. Zájemci na místo dojedou tramvajemi číslo 22 a 25 stanice Břevnovský klášter. Základem každého posvícení je jídlo a pití. Obojího bude o víkendu v Břevnově dostatek.

Foto: Jaroslav Duffek

22.Břevnovské posvícení 2015

Článek

11. ročník Kolotočů bez bariér se koná vždy před zahájením Břevnovského posvícením - letos ve čtvrtek 8. října od 14 do 16 hodin. Jde o bezplatné točení, ježdění a houpání vyhrazené pro děti a mládež z ústavů, dětských domovů, stacionářů, rehabilitačních ústavů a v péči rodičů s různými stupni handicapu.

Pro účastníky budou připraveny posvícenské koláče, nápoje a také malé dárky, které vyrábějí děti z mateřské školky Jílkova v akci „Děti – dětem“. Partnerem této spolkové akce je sbírkový projekt Pomozte dětem, který společně organizují Nadace rozvoje občanské společnosti a Česká televize.

22. Břevnovské posvícení Břevnovské posvícení začíná v pátek 9. října odpoledne, v provozu budou všechny pouťové atrakce a také většina stánků.

V sobotu od rána začne už pravé posvícení. Ve stáncích si budete moci zakoupit pečené husy s knedlíkem a zelím nebo pečeného býka, pečenou šunku, bramboráky, bramborové spirálky, palačinky, trdlo a mnoho dalších chuťovek a specialit. Nebudou také chybět stánky s pivem, medovinou, se sudovým vínem a burčákem.

Břevnovský pivovar bude předvádět středověké vaření piva. Ani letos nebudou návštěvníci ochuzeni o čím dal oblíbenější staročeskou řemeslnou vesničku se stovkou stánků různých řemesel, dílniček pro děti a krčem pro hladové žaludky. Ve vesničce bude i mnoho stánků, které budou řemesla předvádět a děti si je také budou moci vyzkoušet a něco si vyrobit. Ve vesničce bude své řemeslo předvádět i kejklíř Vítek. Součástí vesničky budou stánky chráněných dílen.

Program na pódiu začíná v sobotu i v neděli po 12. hodině a každý návštěvník si v programu najde to své. Letos organizátoři připravili opět po loňské dobré zkušenosti vystoupení revivalových skupin různých žánrů. Pro děti vystoupí kouzelník a soubory škol z Prahy 6.

Na sobotu i neděli je od 19:05 připraven ohňostroj.

Vstupné do areálu posvícení se žádné neplatí, i když je možné, že někteří vystupující budou v duchu dávných tradic vybírat za svá vystoupení do klobouku. Ale jinak je program volně přístupný všem, kteří přijdou.

Po celou dobu posvícení jsou přístupné prostory Břevnovského kláštera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám