Hlavní obsah

Bouře v Divadle loutek Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce si celý svět připomíná 400. výročí úmrtí nejslavnějšího dramatika všech dob Williama Shakespeara. Divadlo loutek se loutkářsko-činoherním ztvárněním Bouře, směřující k divákům od dvanácti let, připojuje k ostravské sérii shakespearovských inscenací uváděných k tomuto jubileu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 29.4.2016. Divadlo loutek Ostrava. Bouře- Z veřejné generálky. Prospero - Ivan Feller.

Článek

Inscenace shakespearovského titulu Bouře (napsána Williamem Shakespearem na přelomu let 1610 - 1611) je v repertoáru Divadla loutek výjimečnou záležitostí. Shakespeare byl v Divadle loutek v minulosti uveden jen jednou, a to před 15 lety inscenací Sen noci svatojánské.

Bouře má výjimečné parametry i svou výrobní a technologickou náročností. Poprvé se například objeví na jevišti DLO hlavové loutky nadlidské velikosti.

Inscenace je určena divákům od 12 let, tedy žákům druhého stupně a středoškolákům. Příběh je vyprávěn pro ně přitažlivou formou a prostředky, které z této klasiky dělají současnou podívanou. 

Dvojice mladých lidí, Ferdinand - syn neapolského krále (Robin Ferro) a Miranda - Prosperova dcera (Eva Baláková), kteří se do sebe zamilují, jsou v inscenaci jejich současníky, vrstevníky nejen volbou kostýmů (Marta Roszkopfová), ale i v celkovém pojetí. V této linii hry jde o lásku na první pohled a také úplně první lásku, která přináší pobláznění jednoho druhým.

Režisérem inscenace je umělecký šéf DLO Václav Klemens, který má s shakespearovskou dramatikou několikanásobnou zkušenost. Inscenoval hry: Zkrocení zlé ženy, Veselé paničky windsorské, Sen noci svatojánské, Marná lásky snaha a Romeo a Julie.

„K inscenování Bouře kombinovanými prosředky činohry a loutkového divadla nás vede výklad, který z ústřední postavy hry Prospera, muže ovládající bílou magii, dělá "mága loutkového divadla". Svět kouzel a nadpřirozených zjevení se na jevišti odehraje jako magický svět loutkového divadla. Prospero pak v něm bude mistrem - režisérem loutkářského umění,” vysvětlil režisér Václav Klemens.

Překlad: Jiří Josek, úprava a režie: Václav Klemens, scéna, kostýmy a loutky: Marta Roszkopfová, hudba: Tomáš Rossi, dramaturie: Jana Pithartová.

Hrají: Richard Liberda, Karel Růžička, Ivan Feller, Aleš Petrič, Robin Ferro, Martin Legerski, Ondřej Beseda, Lukáš Červenka, Ivo Marták, Eva Baláková, Lenka Sedláčková, Lenka Macharáčková, Lenka Pavlíčková.

Premiéra: 29. dubna na hlavní scéně Divadla loutek Ostrava v 17.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám