Hlavní obsah

Borůvkový autobus vyjede v Jeseníkách už v sobotu

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K létu v Jeseníkách patří borůvkové mlsání a tradiční Borůvkové hody v Malé Morávce a Karlově. O víkendu 20. a 21. srpna připraví speciality s vůní a chutí modrých lesních plodů hned patnáct místních restaurací.

Foto: Alena Kiedroňová

Po roce jsou tady znovu Borůvkové hody. Mnohé restaurace dotáhnou nabídku k dokonalosti, i s oděvy a úsměvy.

Článek

A protože výběr je velký asi jako vzdálenost restaurací od sebe, vypravuje na 15. ročník Borůvkových hodů obec Malá Morávka opět Borůvkový autobus. Můžete jím zdarma pojíždět mezi hotely, penziony a dalšími restauracemi. První zastávka je u obecního parku. Odtud bude autobus vyjíždět vždy v celou hodinu, a to v sobotu v čase od 10 do 17 hod a v neděli od 10 do 15 hodin.

Malá Morávka a její místní část Karlov, jedno z největších lyžařských a rekreačních center v Jeseníkách, se oděje do nezaměnitelného modrého tónu, kam jen oko pohlédne. Zájemci si mohou od sběračů borůvek koupit čerstvé plody u stánků v centru obce i na hodech v obecním parku, k mání tady bývají také jiné dobroty s borůvkami včetně sladkých zavařenin, ale též textilních výrobků, keramiky a další krásy vytvořené šikovnými tvůrci.

V sobotu mohou celé rodiny soutěžit v Borůvkové olympiádě v obecním parku. Začne v 16.30 hodin.

A kam se vydat za lahůdkami teplé i studené kuchyně? Třeba na Praděd, nejvyšší vrchol Moravy a Slezska do výše 1492 metrů. Zdejší nejvýše celoročně provozovaná restaurace v České republice funguje v objektu vysílače a pro víkend chystá pestré borůvkové menu. A kdybyste si přesto nevybrali, můžete to pravé pro sebe najít v Pradědově kotlíku.

Na borůvkové speciality dále zvou restaurace U Kovárny, Na Rychtě, Pohoda, Pod Kapličkou, U Bohouše, horské hotely Brans, Kopřivná, Kamzík, Karlov a Sauna i penziony Sofie, Aurum, Roháč a Pizzerie Praděd.

Na čem si můžete pochutnat? Na borůvkových koláčích, řezech, knedlech, lívancích, palačinkách s borůvkovým přelivem, se smetanou, jogurtem i zmrzlinou, na borůvkových nápojích – mléčných i s alkoholem. Na čepu bude též speciální borůvkové pivo a šéfkuchaři do jídelníčků zahrnuli rovněž chody s pořádnou porcí masa a borůvkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám