Hlavní obsah

Bojiště u České Skalice představí svá tajemství

Novinky, Radka Jansová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 17. září se návštěvníkům Českoskalicka opět nabídne jedinečná možnost projít si bojiště u České Skalice z prusko-rakouské války roku 1866 s průvodcem v dobové uniformě.

Foto: archiv Tomáše Vondrysky

dobová mapa bojiště u České Skalice

Článek

Komentované prohlídky byly součástí velkých vzpomínkových akcí 28. června, kdy jsme si připomněli přesně 150 let od této krátké, ale přesto velmi krvavé bitvy. Protože se však jednalo o všední den, ne všichni mohli tento program absolvovat.

Nyní tedy přicházíme s novou příležitostí, jak se dozvědět mnoho informací z historie přímo na místech, kde se odehrávala. Sraz účastníků je ve 13 hodin u vlakového nádraží v České Skalici, odkud se přes vojenský hřbitov ve Zlíči dostaneme přímo na bojiště v dnešní přírodní rezervaci Dubno.

Dozvíte se například, jaký význam měla pro bitvu železnice, kolik padlých se nachází na vojenském hřbitově, ale také konkrétní příběhy řadových vojáků i velitelů. Součástí prohlídky je ukázka dobové výstroje. Předpokládaná doba vycházky je tři hodiny.

Účast na prohlídce je zpoplatněna částkou 90 Kč, v ceně vstupenky je památeční čokoláda z limitované edice k připomenutí 150. výročí bitvy u České Skalice. Část výtěžku bude věnována na opravu pomníků na Českoskalicku.

Zájemci o prohlídky se stále mohou hlásit v Regionálním informačním centru v České Skalici, příp. na mailu infocentrum@ceskaskalice.cz a telefonu 491 453 870.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám