Hlavní obsah

Bohuničtí hasiči oslavili 115. výročí založení svého sboru

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi obřadně oslavili v sobotu 10. června dobrovolní hasiči z Bohunic, místní části Všemyslic na Českobudějovicku, 115. výročí založení svého sboru. Nechyběly slavnostní uniformy, prapory, pamětní stuhy, bohoslužba i vzpomínka na padlé v první světové válce, věnce, čestná salva, státní hymna.

Foto: Petr Pokorný

Bohuničtí hasiči oslavili 115. výročí založení svého sboru.

Článek

Slavnost podpořila Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ v rámci svého dlouhodobého partnerství s obcí.

„Dobrovolní hasiči jsou nedílnou součástí života obce. Vedle své práce při požárech, nehodách, živelných pohromách a podobně, jsou hlavními tahouny společenského a kulturního dění. Prostě jejich role je zde zcela nezastupitelná, a to včetně práce s dětmi a mládeží,“ uvedla místostarostka Všemyslic s Obecním úřadem v Neznašově Marie Švehlová.

Všemyslice, k nimž patří další čtyři místní části, Bohunice, Neznašov, Slavětice a Všeteč, mají celkem čtyři sbory dobrovolných hasičů (SDH) s celkem více než dvěma stovkami členů. V praxi to znamená, že k hasičům patří každý pátý obyvatel obce. „V Neznašově a Všetči máme i dvě družstva mladých hasičů, takže součástí práce členů SDH je i úspěšná výchova nové nastupující generace,“ poznamenala místostarostka.

Slavnostní nástup hasičů řídil všemyslický starosta Karel Tůma, který je současně velitelem SDH Bohunice. Po úvodní bohoslužbě pak administrátor Římskokatolické farnosti v Týně nad Vltavou Václav Hes posvětil před místní kaplí novou mobilní požární stříkačku, kterou Všemysličtí loni pořídili pro hasiče z Bohunic díky příspěvku Jihočeského kraje.

„Obec se sice snaží pomáhat s finančním zajištěním potřebné techniky a zázemí, naše vlastní zdroje na to ale nestačí. Proto si velice ceníme významné a pravidelné finanční pomoci ze strany Jihočeského kraje a Skupiny ČEZ. Jen na pořízení této stříkačky, která slouží jak při soutěžích, tak při ostrých zásazích, jsme získali od kraje 150 tisíc korun,“ zdůraznil Tůma.

Další prostředky k zajištění sportovních, kulturních a společenských akcí čerpá obec z pravidelného příspěvku ČEZ v rámci projektu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín. Za pomoci těchto zdrojů se zde ročně uskuteční okolo třicítky různých akcí.

„Tato podpora je již tradiční součástí všech hasičských soutěží v celém okolí, což nám mimo jiné umožňuje jiné využití ušetřených prostředků například k nákupu potřebného vybavení a techniky pro naše sbory,“ konstatoval starosta SDH Bohunice Jan Hrdlička.

Svou nezastupitelnou úlohu už dobrovolní hasiči v jižních Čechách mnohokrát prokázali při povodních, požárech, při likvidaci následků bouřek, náhlých přívalových dešťů a podobně. Jsou schopni rychle a účinně pomáhat s dokonalou znalostí místního prostředí při jakýchkoli krizových událostech.

Reklama

Výběr článků

Načítám