Hlavní obsah

Bohumínští alergici už jsou na horách, radnice organizuje další jarní a letní pobyty

Novinky, Lucie Balcarová

Bohumínské děti vyrazily už počtvrté na ozdravné pobyty do horských léčeben. Přes čtyřicet z nich už dýchá čistý vzduch na horách v Beskydech či Jesenících. Měsíční kúra je určená dětem, které trpí alergií, astmatem či obezitou. Město chystá další pobyty i na jaře.

Foto: Pavel Čempěl

Odjezd bohumínských dětí do sanatoria v Metylovicích.

Článek

Bohumínské děti vyrazily už počtvrté na ozdravné pobyty do horských léčeben. Přes čtyřicet z nich už dýchá čistý vzduch na horách v Beskydech či Jesenících. Měsíční kúra je určená dětem, které trpí alergií, astmatem či obezitou.

Speciální autobus vypravilo v minulých dnech město do léčeben v Metylovicích a Zlatých Horách. Do Zlatých Hor na Jesenicku odjelo osmadvacet dětí, do Metylovic na Frýdeckomístecku čtrnáct. Ve srovnání s minulými roky je však obsazenost turnusů menší.

„Letošní rok je výjimečný tím, že Ústavní soud letos zrušil poplatek za den pobytu v lázních či nemocnicích. Znamená to, že rodiče ani město nemusí hradit stokorunový poplatek za každý den v léčebně. Náklady jsou proto minimální. Mrzí nás proto, že se do projektu přihlásilo o polovinu méně dětí než vloni. Vypravili jsme tak do ozdravoven jen dva turnusy,“ uvedla vedoucí odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice Pavla Skokanová.

„Překvapilo nás, že této možnosti využilo méně rodičů než v předchozích letech, kdy na pobyt dítěte v ozdravovně museli částečně platit. Zjišťovali jsme důvody a vypadá to, že jich je hned několik. Poplatek za pobyt v léčebně sice odpadl, ale procedury se platí stále. Hradí je zdravotní pojišťovny a ty také schvalují pobyt dítěte v ozdravovně. Některým dětem však pojišťovna pobyt neposvětila. Rodičům sdělila, že jejich zdravotní stav není takový, aby museli na měsíc do sanatoria,“ prozradila Pavla Skokanová.

Dalším důvodem je podle ní i fakt, že co je nové, to je zajímavé. Zprvu byla poptávka po ozdravných pobytech obrovská. Letos ale projekt běží už počtvrté, a tak je docela možné, že se už část zájemců nasytila a o další už nemá zájem. Další možnou příčinou je měsíční absence dětí ve škole, přestože město vybírá termíny pro pobyty na dobu po pololetním vysvědčení. V léčebně sice probíhá výuka, ale probíraná látka se nemusí shodovat s tou, kterou se děti právě zabývají ve své škole.

Vzhledem k tomu, že ozdravné pobyty pro děti zcela zdarma, dohodla se radnice se sanatoriem v Metylovicích na organizaci ozdravných pobytu také na jaře a případně i o prázdninách.

„Rodiče, kteří zimní termíny propásli, tak mají jedinečnou možnost požádat zdravotní pojišťovnu přes dětského lékaře o ozdravný 28denní pobyt v sanatoriu pro své dítě také na jaře či o prázdninách. Léčba se týká dětí, které trpí astmatem či atopickým ekzémem, obezitou, skoliózou či nemocemi svalové nebo kosterní soustavy, anebo častými záněty horních dýchacích cest,“ doplnila Pavla Skokanová.

V nabídce jsou dubnové, květnové, červnové i červencové termíny. Pokud se zájemců z Bohumína o pobyt v léčebnách sejde více, město opět zajistí a zaplatí přepravu dětí do léčebny a zpět.

Ozdravné pobyty před třemi lety začalo dotovat město, a to kvůli stoupajícímu počtu dětských alergiků a astmatiků v oblasti sužované exhalacemi. Radnice hradila dopravu do léčebny a dvě třetiny lázeňských poplatků, zbylou třetinu dopláceli rodiče. V minulých třech letech absolvovalo měsíční ozdravné pobyty 219 bohumínských dětí. Město to stálo necelých 420 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám