Hlavní obsah

Bohumínský zimní stadion má novou rolbu, dočká se i moderního chlazení

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohumínský hokej oslavil 80 let existence. K narozeninám dostal nejen on, ale celý zimní stadion včetně jeho personálu i návštěvníků, praktický dárek. Město mu pořídilo novou rolbu za 2,8 miliónu korun.

Foto: Petr Lakomý

Nová italská rolba, která krouží po bohumínském ledě,má barvy místního hokejového klubu.

Článek

Letos se zimní stadion dočká i modernizace chladící technologie, která bude úspornější a ekologičtější. Na obnovu zastaralého zařízení se podařilo získat dotaci 13,6 miliónu korun z evropských fondů.

Hokejoví fanoušci i příznivci veřejného bruslení si všimli, že po bohumínském ledě už pár týdnů krouží nová rolba v barvách místního klubu. Do Bohumína doputovala z Itálie a disponuje laserovým systémem pro určení směru jízdy, přední i zadní kamerou a digitálními přístroji. Díky nim má rolbař o všem přehled. Úpravu ledu zvládá na výbornou a její servis je mnohem snazší.

„Stará rolba byla v provozu dlouhých třináct let a už jí docházel dech. Nejednou se stalo, že bylo kvůli její poruše nutné přerušit provoz a občas vytlačovali stávkující stroj z hrací plochy i hokejisté,“ pousmál se vedoucí zimního stadionu Petr Lakomý. Nová rolba za necelé 3 milióny korun vyjíždí v sezóně na led až osmkrát denně, o víkendech dokonce dvanáctkrát a ve dnech hokejových utkání ještě častěji.

Letos čeká bohumínský zimní stadion výměna dosluhujícího chladicího zařízení, které už je v nevyhovujícím stavu a má negativní vliv na kvalitu ledu. Srdce výroby ledu tak projde generální obnovou. Půjde o vůbec největší investici města do sportu v letošním roce.

Přestavba chladicího systému na moderní automatizovanou technologii přijde na 14,5 miliónu korun. Z městského rozpočtu však na výměnu poputuje jen necelý milión korun. Podařilo se totiž získat na obnovu zařízení 13,6 miliónu korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

„Výměny se dočkají čpavkové kompresory, kondenzátor, ventily a další komponenty systému. Zmenší se objem skladovaného čpavku, sníží se riziko možné ekologické havárie i provozní náklady z hlediska spotřeby energie, a to vše při zmenšení velikosti a náročnosti celé strojovny. Uvolněné místo ve strojovně proto využijeme jako skladovací prostory,“ vysvětlil Lakomý.

Zatímco teď využívá zastaralé zařízení ke chlazení 1200 kilo nebezpečného čpavku, po výměně se jeho spotřeba sníží o více než polovinu. Celková výkonnost chlazení vzroste o dvacet procent.

Práce by měly začít zhruba v polovině dubna a skončit na sklonku srpna. „Budeme se snažit, aby výměna chlazení neovlivnila příští bruslařskou a hokejovou sezonu. Víme, že od září potřebují sportovci trénovat na příští ročník krajské soutěže,“ dodal Lakomý.

Reklama

Výběr článků

Načítám