Hlavní obsah

Bohumín navštívila ministryně Maláčová, přislíbila pomoc při řešení byznysu s chudobou

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už několik let brojí Bohumín proti byznysu s chudobou. Před necelým rokem proto radní využili zákonné možnosti a jako první v ČR vyhlásili v Bohumíně v nejproblémovějších lokalitách hned tři bezdoplatkové zóny. Nově příchozí nájemníci v nich už nemají nárok na doplatek na bydlení.

Foto: Lucie Balcarová

Ministryně Jana Maláčová s vedením Bohumína a zástupci Armády spásy při prohlídce sociálních bytů v Drátovenské ulici.

Článek

Díky tomu se v centru snížil počet sociálně slabších v místních ubytovnách. To se ale nelíbí jejich provozovatelům. Jeden z nich proto podal na město žalobu. Krajský soud však řízení zastavil. Čeká, jak v podobných případech rozhodne Ústavní soud.

Pomoc Bohumínu přislíbila nová ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která město v minulých dnech navštívila. S radními vyrazila na obhlídku problémových míst i sociálních bytů, které radnice provozuje v Drátovenské a Trnkové ulici v Pudlově. „Bohumínský model sociálního bydlení se mi moc líbí a udělal na mě dojem. Zdá se, že funguje. Měl by to být příklad pro všechna ostatní města, takže o něm budu mluvit a budu jej propagovat,“ uvedla ministryně.

„Ministrů, náměstků i premiérů již jsme tady měli dost, ovšem boj s ubytovacím byznysem a nešvary, které s ním souvisí a obtěžují všechny slušné Bohumíňáky, stále prohráváme. Nehodláme to však vzdát. Zdá se, že nová paní ministryně problematice rozumí. Nastínila hned několik návrhů zlepšení a ocenila u sociálního bydlení náš model spolupráce a Armádou spásy. Navíc soud pozastavil projednávání žaloby jednoho z majitelů ubytoven na město kvůli vyhlášené bezdoplatkové zóně na pěší zóně. Vyhráno ale nemáme, potřebujeme podporu našich občanů,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

Hlavním tématem, které se při ministerské návštěvě v Bohumíně projednávalo, bylo systémové řešení sociálně vyloučených lokalit a s ním související obchod s chudobou a adresnost sociálních dávek. „Hovořili jsme o patnácti základních podnětech, jak systémově řešit sociálně vyloučené lokality a jak zkrotit obchod s chudobou, jehož obětmi jsou lidé, kteří na tom jsou nejhůře. To je hlavním cílem. Je však nutné zdůraznit, že se tato problematika netýká pouze ministerstva práce a sociálních věcí, ale zapojit se musí i ostatní resorty a musí být na všech krocích politická vůle a shoda napříč ministerstvy,“ sdělila ministryně Jana Maláčová s tím, že i v tomto případě bude jejich uvedení do praxe realisticky minimálně rok a půl trvat, protože jde o záležitosti legislativního charakteru.

„Dokud vláda nepřijme ucelené systémové řešení pro problém s ubytovnami a bude tolerovat vyplácení nehorázně vysokých částek za doplatku na bydlení, problému se nezbavíme. Stát by se měl zaměřit na to, aby nedocházelo ke zneužívání sociálních dávek a aby se vyplácely doplatky na bydlení jen v obvyklé výši u všech bytů stejně. Jedině tak zatočíme s podnikateli s chudobou. Za obvyklé nájemné se jim už jejich byznys nebude vyplácet. Teď proplácí úřad práce u soukromých bytů větší částku za nájemné než u městských bytů, kterých je v Bohumíně většina. A to se provozovatelům ubytoven vyplácí. My v Bohumíně využijeme každou legální možnost. I když je jasné, že rychlé řešení neexistuje a bude to dlouho trvat, my se nevzdáme a vyhrajeme, stejně jako v boji s hazardem,“ konstatoval Petr Vícha.

Reklama

Výběr článků

Načítám