Hlavní obsah

Bohdanečský rybník vydal své poklady

Novinky, Jiří Klicpera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výlov evropsky významné lokality - Bohdanečského rybníka - se letos vydařil, uskutečnil se 27. a 28 října.

Foto: Jiří Klicpera

Výlov Bohdanečského rybníka začíná

Článek

Rybník je největším pozůstatkem někdejší rybniční soustavy Pernštejnů a je stále napájen Opatovickým kanálem. Od roku 1951 je Národní přírodní rezervací, později Státní přírodní rezervací a nyní také součástí Evropsky významné lokality.

Najdeme zde řadu vzácných vodních ptáků jak hnízdit, tak odpočívat za tahu. Samotný rybník má dnes rozlohu kolem 160 hektarů, ale ještě v roce 1903 měl dvojnásobek.  

Rybník je trvale rybářsky obhospodařován, nyní místním podnikem a každoročně je v termínu státního svátku sloven za velké pozornosti návštěvníků i kormoránů. Z výlovu se postupně stává svátek rybníkářů a u rybníka se objevuje řada stánků s prodejem ryb, jejich úpravou k snědku na místě a také se prodává dostatek nápojů i něco na zub těm, co se na ryby přijdou jen podívat a mlsají sladkosti.

Mechanizace pomáhá rybářům v těžké fyzické práci a na nákup nového nakladače získali místní rybáři i příspěvek z EU. Výlovu letos přihlíželo postupně několik tisíc návštěvníků, takže se na místě angažovali i hasiči a městská policie.

Ceny ryb se pohybovaly zhruba v loňské úrovni, od 79 Kč/kg u kaprů, amur za 89, lín za 99 nebo sumec již od 195 až po 250 Kč za kg štiky. Tří a vícekiloví kapři nebyli výjimkou a štiky měly i přes 2 kg. Na stáncích bylo možno pořídit rybí guláš za 65, štiku na kmíně s jogurtem za 89, sumce na rozmarýně za 95 či amura s koprovým salátem za 85 (ne ovšem za kilogram).

Reklama

Výběr článků

Načítám