Hlavní obsah

Bizarní skály a Černá díra: oblíbené turistické cíle u Jonsdorfu v srdci Žitavských hor

Novinky, Jana Vančatová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen pomyslná hraniční čára dělí české Lužické hory od hor Žitavských. V jejich srdci se nachází Luftkurort Jonsdorf - turistický ráj obklopený bizarními pískovcovými útvary na česko-německém pomezí; Černá díra bývala největším lomem mlýnských kamenů v Německu, jeho tajemství můžete objevit i dnes.

Foto: Jana Vančatová

Skály Kalichy se nacházejí asi dva kilometry před Jonsdorfem, u silnice vedoucí od Petrovic, červené zabarvení způsobují železité příměsy pískovce

Článek

Jonsdorf již více než sto let je vyhledávaným východištěm Žitavských hor, dříve především díky úzkokolejnému vláčku taženému malou parní lokomotivou po trati vedoucí ze Žitavy. Jonsdorfské nádraží je nedaleko centra městečka.

Dnes již podél trati vede i pohodlná cyklostezka; za povšimnutí stojí, že němečtí cyklisté jedou na výlet často i společensky oblečeni, zatímco čeští naopak jsou spíše spěchajícími sportovci s drahými koly, vybaveni jako závodníci. Úzkokolejka byla postavena v roce 1890 a sklidila obrovský úspěch. Výlet s ní si určitě nenechte ujít, vyjížďka i dnes je velkou atrakcí, zejména pro děti, v provozu je po celý rok.

Kousek od nádraží se nachází informační centrum, východisko lázeňských vycházkových okruhů, ale i náročných výstupů, při kterých se rozhodně zahřejete. Panensky čistá příroda inspirovala místní k založení klimatických lázní již více než před sto lety.

Na místě dnešního jezírka a hotelu Gondel kdysi prý stávala chatrč, ve které žil bývalý mnich Jon, který se sem uchýlil z kláštera na blízkém Oybíně; mnichovi chodily pomáhat na pole řádové sestry z kláštera u Ostriz. Jon byl velmi přitažlivý, a tak sestry jeho kouzlu rády podlehly.

Po čase si mnich všiml, že naproti jeho chatrči se množí štíhlé vysoké skály, přibývající jedna za druhou, až vznikl celý skalní útvar, nazývaný Nonnenfelsen – zkamenělé, hříšné - Jeptišky. Dnes se do těchto míst vydávají hlavně horolezci, aby absolvovali ferratu, krásnou a jedinou v Žitavských horách; na Jeptišky stoupají i běžní turisté, po schůdcích úzkou průrvou mezi skalami, vyhlídka na lázně a široké okolí je úchvatná. Mnich Jon se zapsal do historie obce nesmazatelnou stopou, oprávněně ho naleznete i ve znaku městečka.

Luftkurort Jonsdorf nabízi výletníkům  opravdu bohatou nabídku: projížďku na lodičkách po jezírku u hotelu Gondel, horolezcům ferratu, turistům mnohé vyhlídky a skály, milovníkům příběhů lesní divadlo s prázdninovými představeními (např. o loupežníkovi Karáskovi a jeho bandě), motýlí dům...

Největším turistickým cílem však je naučná stezka po sedmdesáti vybraných místech skalního města. Nad obcí se tyčící skalní terasa Carolafelsen s kruhovou vyhlídkou na město a okolí je jen jednou z mnoha zastávek okruhu.

V jejím těsném sousedství neopomeňte Černou díru - Schwarze Loch - bývalý lom mlýnských kamenů, které zde byly vyráběny více než tři století. Za namáhavý přístup do lomu úzkým koridorem a zdolávání krkolomné cesty kolem skalní zdi budete nakonec královsky odměněni nečekanou vyhlídkou do obrovského propasti vytěženého lomu.

Váš dojem bude ještě umocněn tím, že místo bylo v posledních letech upraveno jako skanzen, a tak i přesto, že činnost lomu byla ukončena počátkem 20. století, veškeré zařízení lomu ( i okolí) sloužícího sedmdesáti dělníkům, naleznete téměř v původní podobě a rozhodně stojí za delší zastavení a podrobnější prozkoumání. Lze i předem objednat komentovanou prohlídku s průvodcem. 

Reklama

Výběr článků

Načítám