Hlavní obsah

Bitva o Británii má české hrdiny

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 71 lety, 10. července 1940, vypukla bitva o Británii. Po čtyři měsíce se německá Luftwaffe a britská Royal Air Force bila nad ostrovy. Ve strojích, které ubránily ohrožené království, seděli i Češi. Řada z nich má vazby k prostějovskému regionu, včetně pilotního esa, stíhače Josefa Františka.

Foto: Leona Roháčková

Josef František, světově uznávané letecké eso. Zemřel při návratu z hlídkového letu ve věku 26 let

Článek

Prostějovským vojenským leteckýmu učilištěm prošla řada těch, které nastupující fašistický režim vyhnal z republiky.

Zdeněk Škarvada, Josef František a řada dalších byli mezi bezmála dva a půl tisícem vojáků, kteří se Hitlerovi postavili v západních leteckých jednotkách. Významnou měrou se zasloužili o vítězství RAF právě v bitvě o Británii. Domů se nevrátilo 529 z nich.

Nejlepší stíhač 

Nejlepším stíhačem druhé světové války je označován Josef František. Rodák z Otaslavic prodělal letecký výcvik ve Vojenském leteckém učilišti v Prostějově. Po vyřazení byl odvelen do Olomouce.

V červnu 1939 se mu podařilo uprchnout do Polska,  odkud se dostal do Velké Británie, kde sloužil u 303. polské stíhací perutě. V průběhu 28 dnů se mu podařilo sestřelit 17 nepřátelských letounů. 8. října 1940 narazil jeho Hurricane při návratu z  letu na ochranný val na letišti. Příčiny nehody jsou dodnes zahaleny tajemstvím, zda šlo o selhání letounu, pilotní chybu či zdravotní indispozici se již nikdo nedozví.

Josef František je nositelem řady válečných ocenění,  In memoriam byl povýšen na plukovníka. V rodných Otaslavicích má postaven pomník, u jehož slavnostního odhalení byl i brigádní generál Zdeněk Škarvada, který s Josefem Františkem sloužil v Polsku.

Keep Floating 

Urostlému muži by málokdo hádal čtyřiadevadesát let. Zdeněk Škarvada, absolvent zmíněného leteckého učiliště, utekl z okupovaného Československa rovněž do Anglie. Byl přijat do RAF a odvelen k 310. stíhací peruti, která zajišťovala doprovod lodním konvojům.

Létal i na stroji Spitfire MK VB, který se mu 4. února 1942 stal nad kanálem La Manche osudným. "Najednou - prásk - já letěl na jednu stranu a můj kamarád Spit s funěním na druhou. Tak jsme se rozešli nadobro. Moje poslední myšlenka byla Keep Floating (Nikdy se nevzdávat)," vzpomíná ve stejnojmenné knize.

Zachránila jej německá loď, zbytek války strávil v zajetí. Po válce byl vystaven perzekuci, pracoval i v dolech. Dnes je brigádním generálem v. v. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám