Hlavní obsah

Birell bránou na Pustevnách prošlo 18 000 lidí a pomohli Nezastavitelným

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V termínu svátků 5. a 6. července bylo na Pustevnách v Beskydech krásně a společensky živo. Lidé Pustevny navštěvují celoročně, ale právě o těchto svátcích je nabito. Modrou nafukovací Birell bránou za tyto dva dny prošlo, proběhlo a projelo 18 000 lidí.

Foto: Josef Zajíc

Pustevny 6.7.2018 Birell brána na Pustevnách pomohla Nezastavitelným. Přehled o přispěných korunách. 6.7.2018

Článek

Po oba dny, ve čtvrtek 5. a v pátek 6. července od 10 do 18 hodin byla na cestě z Pusteven na Radhošť umístěna nafukovací Birell brána. Každý, kdo pod ní prošel, proběhl či projel přispěl svým pohybem na sportovní pomůcky pro Nezastavitelné.

Brána na Pustevnách byla součástí projektu Nezastavitelní, který už pátým rokem pomáhá handicapovaným lidem vrátit se k oblíbenému sportu. Za každého, kdo bránou prošel, přispěl Birell na konto Nezastavitelným částkou 5 korun.

Lidé tak pomohli svým pohybem po horách potřebným. Výtěžek jde na sportovní vybavení, jako jsou upravená kola, handbiky a jiné speciální pomůcky.

V pátek v 11 hodin se slavnostního aktu, kdy římskokatolický farář Vítězslav Řehulka požehnal třem handicapovaným, Věře Křenkové, Marianu Kiselovi a Stanislavu Fraisovi, jejich kola, zúčastnili také Jakub Janda, bývalý reprezentant ve skoku na lyžích, a ostravský zpěvák Martin Chodúr.

„Měla jsem jako miminko nemocnou nohu. V mládí jsem pak prodělala asi sedmnáct operací, když mi bylo dvacet let, dali mi endoprotézu. Potom se tam něco stalo a rozbouralo mi to celou pánev a následkem těch všech operací musím chodit s holí. Vzhledem k tomu, že mám dvě malé děti, a docela živé děti, tak jsem požádala o kolo, abych s nimi mohla jezdit na výlety a tak podobně. Na kole smím jezdit, ale bohužel nevydržím dlouho chodit. O projektu jsem se dozvěděla od kamarádky. Jsem mezi 21 vybranými, takže se mi snad splní sen a třeba Birell branou projedu v příštím roce,” svěřila se Nezastavitelná Kateřina Křečková.

V rámci projektu Nezastavitelní bylo organizátory vybráno dvacet jedna Nezastavitelných, kterým po ukončení projektu bude splněno jejich přání ke zlepšení života vzhledem k jejich životnímu příběhu a handicapu. Ambasadory projektu jsou Heřman Volf, Jiří Ježek a Bekrim Aziri.

Projekt Nezastavitelní dále pokračuje: 14. 7.- 15. 7 na Vranovské přehradě, 21. 7. - 22. 7. v Českém Švýcarsku, 4. 8.- 5. 8. na Sněžce, 11. 8.- 12. 8 na Ještědu, 18. 8. - 19. 8. v Adršpšsko-teplických skalách a 8. 9 - 9. 9. v Praze.

Stejná akce probíhá i na Slovensku: 14. 7 - 15. 7. Štrbské pleso, 21. 7.  -22. 7. Košice na jazerem, 28. 7. - 29. 7. Zemplínská Šírava, 4. 8 - 5. 8. Slnečné jazera.

Dle informací organizátorů se během uplynulých ročníků do projektu zapojily statisíce lidí, kteří pomohli svým pohybem. Jen v roce 2017 prošlo Birell bránou na různých místech v České republice více než 200 tisíc lidí, kteří pomohli Nezastavitelným získat sportovní vybavení za 1,3 miliónu korun.

Další informace o projektu na: www.nezastavitelni.cz, www.nezastavitelni.sk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám