Hlavní obsah

Bílé Karpaty se rozloučily s desátým Setkáním muzikantů

Novinky, Lenka Zvonková

Rytmy, které zaváněly exotickými dálkami Tichomoří, tajemným nábojem jižní Asie a nespoutanou radostí Pobaltí, vyvrcholil v neděli 19. srpna 10. ročník Mezinárodního hudebního a folklorního festivalu Setkání muzikantů v Bílých Karpatech.

Foto: Lenka Zvonková

Jubilant Václav Maňas diriguje Dúbravanku při směsi svých písní

Článek

Po tři dny se návštěvníci ve Valašských Kloboukách a Brumově-Bylnici setkávali s folklórem českých i moravských regionů, ale vychutnávali rovněž temperament a cizokrajnou pestrost zahraničních hostů. Radost z hudby jim přinesly na tři desítky kapel a souborů.

Jubilejní Setkání muzikantů se ovšem sešlo ještě s jedním významným jubileem, které náleží hudebnímu skladateli Václavu Maňasovi mladšímu. „V letošním roce oslaví své sedmdesáté narozeniny, a tak se mu dostalo blahopřání od kapel, souborů a prostřednictvím potlesku i od tisícovek festivalových návštěvníků. Za jeho dlouholetou uměleckou činnost mu byla předána také pamětní plaketa festivalu,“ řekl za pořadatele Setkání muzikantů Emil Zůbek. Při téže příležitosti vydala dechová hudba Valaška, jíž je Václav Maňas uměleckým vedoucím, nové CD s názvem Jubilejní.

Setkání muzikantů i v tomto roce překypovalo vynikající náladou a přátelskou atmosférou. Páteční podvečer patřil v Kloboukách i Brumově folku, jazzu i country. Příznivci vážné hudby si ovšem také přišli na své, pokud navštívili koncert ve valašskoklobouckém farním kostele. Druhý den festivalu pozval na přehlídku českých, moravských a slovenských dechových a cimbálových hudeb a s nimi také tradic a folklorních zajímavostí daných regionů. Bohatě zdobené kroje, mistrovské nástroje i muzikantské, pěvecké a taneční výkony sklízely obdiv publika.

Nedělní program se nesl především v duchu zahraničních návštěv. Pódium nejprve naplnily bujaré tance a zpěvy souboru z Cookových ostrovů, který do Bílých Karpat přivezl příchuť maorské kultury. Druhým vzácným hostem se stal folklórní soubor z Kanady, který ovšem dodržuje tradice a zvyky své domoviny, tedy Filipín. Diváci tak mohli spatřit celou řadu tamních krojů a výpravných prvků. Samotný vrchol festivalu pak náležel hostům z Estonska, kteří pódium roztančili bujarými a veselými choreografiemi, z nichž čišela energie a radost ze života.

S přáním uchování právě těchto vzpomínek se desáté Setkání muzikantů v Bílých Karpatech uzavřelo. Těšit se tedy můžeme na ročník příští, jenž je naplánován na 16. až 18. srpna 2013.

Závěrem patří poděkování všem, kteří se na přípravě Setkání muzikantů v Bílých Karpatech během uplynulých deseti let podíleli. Festival se zařadil mezi největší kulturní akce města i regionu a díky své báječné atmosféře se stal vyhledávanou událostí hudebníků i přátel lidové muziky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám