Hlavní obsah

Běží Žižka k Táboru a další kulturní akce nabídne Multicentrum v Horních Beřkovicích

Novinky, Dagmar Vačiljová Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hornobeřkovické Multicentrum se v minulých letech dostalo do povědomí lidí pořádáním velmi zajímavých kulturních akcí nejen pro klienty psychiatrické nemocnice, ale i pro širokou veřejnost.

Foto: Dagmar Stehlíková

Multicentrum

Článek

V červnu lze v Horních Beřkovicích navštívit koncerty těchto kapel: 11. června zahraje litoměřický Pepek a Námořník, 18. června Isua, případně si můžete 25. června přijít poslechnout kapelu Uširváč (Hudba Praha & Jasná Páka Revival).

Z divadelních představení stojí za zmínku úspěšná komedie o Husitském hnutí -  Běží Žižka k Táboru aneb Odpustky budou. V hlavních rolích uvidíte Romana Skamene (Jan Žižka), Mojmíra Maděriče (Jan Hus), Šárku Ullrichovou nebo Báru Mottlovou (královna Žofie), Petra Vojnara (Cardinál Puppe). Začátek všech těchto akcí je již tradičně v 19:30 a na některé z nich je třeba včasná rezervace míst.

Multifunkční centrum v Psychiatrické nemocnici (dříve léčebně) Horní Beřkovice bylo vybudováno z původního kostela svatého Václava, který byl založen současně s klášterem pro sestry řádu sv. Karla Boromejského před první světovou válkou. Kostel sloužil svému účelu do roku 1959. Tehdy vedení léčebny navrhlo jeho zrušení a adaptování na kulturní dům.

V roce 2007 byl Ministerstvem financí ČR schválený Pilotní projekt primární protidrogové prevence - Vzdělávací a výcvikové centrum pro Ústecký kraj v Psychiatrické léčebně Horní Beřkovice. Cílem programu bylo vybudovat z bývalého kostela sv. Václava multifunkční kulturní centrum pro poskytování služeb v oblasti primární protidrogové prevence.

Dnes je tedy v objektu bývalého kostela sv. Václava umístěno moderní, multimediální vzdělávací a kulturní centrum, kde probíhají inscenace divadelních her, koncerty, výstavy, divadelní a filmová představení, projekce, přednášky, umělecké projekty a workshopy.

Zaměstnanci Multicentra, v čele s Davidem Vačiljou se pořádáním kulturních akcí snaží bourat pomyslné bariéry mezi psychiatrickou nemocnicí a okolním světem, která si léta neprávem nesla cejch něčeho tajemného a negativního. Pořádání těchto akcí má samozřejmě i velkou ozdravnou funkci pro klienty nemocnice, pomáhá jim totiž zachytit a pojmenovat vnitřně prožívaný chaos a posunout se na cestě k jeho porozumění a uzdravení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám