Hlavní obsah

Běžci zdolávali ostravskou radniční věž

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané, návštěvníci, přihlížející a závodníci zažívali v pátek 13. května tři vrcholné události. V hokeji jsme hráli o finále, běžci stoupali po schodech co nejvýš a vrcholem kulturního doprovodného programu bylo vystoupení kapely Buty.

Foto: Josef Zajíc

Jeden z účastníků finále Pavel Čopjan ze sportovního oddílu lepus.cz

Článek

Již od 15 hodin se začali scházet na náměstí Jana Prokeše před Magistrátem města Ostravy zájemci o sport. Tentokrát se běžel jeden ze závodů do vrchu RUN-UP. Závodníci museli vyběhnou 465 schodů až na nejvyšší bod vyhlídkové věže do výšky 73 metrů.

Pořadatelé dali možnost všem. Vyhlásili více kategorií a tak si mohli zaběhnout  i děti, samozřejmě do menší výšky. Byl vyhlášen závod open pro všechny závodníky od 12 let, kteří běželi jen do poloviny. Běžely i týmy.

Nejvíce obsazenou kategorií byli junioři, juniorky a dospělí. Těch se zúčastnilo 220. Běželi nejprve semifinále a pak se utkali ve večerním finálovém běhu.

Zatímco jsme již věděli, že Česko v hokeji bude bojovat o třetí příčku na MS, tak v 19 hodin se postupně po 30 sekundách vydali nejlepší závodníci na druhý vrchol odpoledne. Trasa byla náročná. Běží se jednotlivými poschodími až do věže a tam po točitých schodech na vyhlídkovou věž.

Nejprve vyběhly ženy. Utkalo se pět finalistek. Nejlepšího času 2 minuty 33 sekund dosáhla Bluchová Kateřina před Esentierovou Adélou, která zaostala o 2 sekundy a 29 setin. Třetí byla Krstevová Andrea v čase 2:50,71, následovaná Macurovou Zuzanou a Pachtovou Ivou.

Po nich již vyběhli muži. Železné točité schody se mírně chvěly a dech závodníků byl slyšet vždy o patro dříve. Na vrcholu vyhlídkové věže dobíhali vyčerpaní. Z veteránů vyhrál Václav Žabíček z Hranic. Nejlepší veteránkou byla Iva Pachtová.

Vrcholného času dosáhl nejlepší závodník večera Tomáš Čelko, který schody vyběhl za 1:51,93 a získal pěkné věcné ceny. Na druhem místě byl Pavel Holec v čase 1:55,86. Třetí příčku obsadil junior Pavel Ondrášek za 1:59,13

Po celou dobu sportovní akce pořadatelé zajistili pro diváky pěkný a zajímavý doprovodný program, který vyvrcholil ve 20 hodin vystoupením skvělé a známé ostravské kapely Buty. Což byl třetí a bezvadný vrchol dne v pátek třináctého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám