Hlavní obsah

Betlémské světlo zazáří v poličském muzeu

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betlejemskie Światło Pokoju, Lumière de Bethléem nebo také Luce della Pace da Betlemme je jeden z mnoha názvů pro plamínek zapalovaný každoročně před Vánoci v betlémské jeskyni, v níž se podle tradice narodil Ježíš Kristus. Po dlouhé cestě do různých zemí je poličskými skauty přivezeno i do Poličky.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Světýlko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista – Betlémě – tam letos dorazí již popětadvacáté. Tato původně charitativní akce, kterou vymyslela Ada Brandstetter (rozená Kusch, z města Planá), se poprvé uskutečnila v Rakousku v roce 1986 a později se začala šířit dál.

Světlo je rozváženo skauty do řady míst v mnoha evropských a také několika amerických zemích a zpravidla bývá nejprve letecky dopraveno do Vídně, odkud se dále šíří většinou po železnici.

Česká republika se do této akce poprvé připojila v prosinci roku 1989. „Díky roznášení světla, mají skauti možnost navštívit ve svém okolí spoustu sousedů i neznámých lidí a mohou si všimnout, kdo by potřeboval pomoci během roku," uvádí Stanislava Vachová ze střediska Junáku Řehoře Mendela v Brně. „Spolu s plamínkem se tedy šíří hlavně vánoční atmosféra a poselství konání dobrých skutků,“ dodává.

Slavnostní předání Betlémského světla proběhne v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Plamen od skautů a skautek symbolicky převezme arcibiskup Dominik Duka, starosta Junáka Josef Výprachtický a další osobnosti.

Pokud ale neplánujete výlet do hlavního města, můžete si pro plamínek pokoje a míru – Betlémské světlo, které bude v poličském muzeu zářit od 22. do 26. prosince, přijít ve dnech:

út - ne: 9.00 –12.00, 12.30 – 16.00 hodin

24. 12. – 10.00 – 14.00 hodin

25. – 26. 12. – 10.00 – 16.00 hodin

Výběr článků

Načítám