Hlavní obsah

Betlémské světlo rozzáří díky skautům tisíce plzeňských domácností

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každým rokem v předvánočním čase přivážejí skauti do Plzně Betlémské světlo – oheň, který byl zažehnut v Betlémě a v podobě jediného plamínku překonal tisíce kilometrů.

Foto: Alena Lochmannová

Betlémské světlo - vánoční symbol, představovaný malým chvějícím se plamínkem, přivážejí skauti do Plzně od roku 1990.

Článek

V katedrále sv. Bartoloměje jej bude možné vyzvednout ve středu na ranní mši, dále v odpoledních hodinách a na Štědrý den.

Rozdávání Betlémského světla v Plzni mají každoročně na starosti skauti ze střediska ICHTHYS. „Nejdříve světlu požehná biskup František Radkovský, ve středu 23. prosince v 8 hodin v katedrále svatého Bartoloměje. Vzápětí nastane první příležitost, odnést si světlo domů,” uvádí plzeňský koordinátor Betlémského světla Michal Vrba.

Další příležitost vyzvednout si plamínek bude taktéž ve středu 23. prosince a to od 14 do 17 hodin v katedrále sv. Bartoloměje, kde ho budou rozdávat skauti. O Štědrém dnu bude světlo k dispozici i na dalších místech v Plzni.

Betlémské světlo - vánoční symbol, představovaný malým chvějícím se plamínkem, přivážejí skauti do Plzně od roku 1990. Letos dorazilo Betlémské světlo do Plzně na Hlavní nádraží v sobotu 19. prosince.

„Světlo, které se rozdáváním nezmenšuje, ale naopak přibývá, je znamením míru, pokoje a radosti, která k nám o Vánocích přichází a kterou chtějí skauti spolu s lucerničkami šířit mezi lidmi,” dodal Vrba.

Plzeňští skauti se snaží, aby se světlo dostalo skutečně ke všem, kteří o ně mají zájem. Proto každoročně světlo roznáší nemocným a opuštěným lidem do jejich domovů. „Na přípravě lampiček, rozdávání a roznosu světla se podílí asi sto skautů z našeho skautského střediska ICHTHYS a z oddílů Kalahari a Hiawatha. Takto se nám podaří rozdat celkem 6 000 sklenic s plamínkem. Ale mnoho lidí si přináší své lucerničky z domova, takže konečný počet domácností, kde Betlémské světlo o Vánocích svítí je daleko vyšší,” uzavírá plzeňský koordinátor.

Skauti rozvážejí Betlémské světlo po republice vlakem. Světélko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám tradičně putuje z Vídně, kde ho rakouští skauti předávají skautským delegacím z celé Evropy. Novodobá vánoční tradice vznikla v Rakousku. V roce 1986 letadlem do Lince přicestovat malý plamínek, aby se stal součástí vánoční sbírky na pomoc postiženým dětem. Do České republiky se Betlémské světlo dostalo poprvé po pádu komunistického režimu v roce 1989.

Reklama

Výběr článků

Načítám