Hlavní obsah

Betlémské světlo přicestovalo do Ostravy rychlíkem z Brna

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádraží v Ostravě se zaplnilo mladými skauty, ale i veřejností. Nesli si lucerničky, lampičky a svíčky, aby si přenesli věčný oheň z Betléma. Ten jim v neděli 17. prosince dovezli skauti z Brna - rychlíkem R 825 Radegast s příjezdem v 9.14 do Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17.12.2017 Betlémské světlo docestovalo i do Ostravy. Dovezly ho skautky z Brna.

Článek

Na nádraží v Ostravě-Svinově již čekali skauti z Havířova, ale také skautky přímo z Ostravy-Svinova ze skautského centra Ještěr z oddílu Bledule a další zájemci.

„Jsme skauti ze Starého Lískovce z Brna. Na hlavním nádraží v Brně jsme si převzali věčný plamínek, který v sobotu 16. prosince dovezli skauti z Vídně. Plamínek předáváme postupně na devíti zastávkách, teď právě v Ostravě-Svinově, pak na hlavním nádraží v Ostravě. Jedeme až do Bohumína,” informovala vedoucí skupiny skautek vezoucí betlémské světlo z Brna.

Ve vlaku jela rovněž skupina, která pokračovala z Bohumína osobním vlakem Os 2933 do Třince, na jednotlivých domluvených zastávkách předávala světlo dále. Na hlavním nádraží v Ostravě si od věčného plamínku připalovali další zájemci.

„Jsem z 26. skautského dívčího oddílu, kde momentálně působí čtrnáct skautek ve věku 10 až 14 let. Světlo dnes donesu do Katedrály Božského Spasitele v Ostravě,” svěřila se vedoucí oddílu Tereza.

Z hlavního nádraží v Ostravě putovaly další skautské oddíly, které světlo předávaly na trati osobního vlaku Os 3130 směr Ostrava-Střed, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí až do Frenštátu pod Radhoštěm.

V dalších dnech, až do Štědrého večera, se bude Betlémské světlo šířit do všech kostelů, institucí a domácnosti po celé republice.

Akce vznikla v Rakousku v roce 1986, kdy malý plamínek přenesený z věčného světla, jež hoří v jeskynní kapli v Betlémě, v níž se narodil Ježíš Kristus, byl dovezen jako poděkování těm lidem, kteří jakkoliv pomohli nadaci Světlo naděje. Akce se rozrostla do celé Evropy a dále do světa. V Československu tradice začala v roce 1989. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám