Hlavní obsah

Betlém z lipového dřeva vyřezává dvacet let. K úplně prvnímu pokusu mu ale posloužila násada od koštěte

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuriózním způsobem se před dvaceti lety dostal k řezbařině Michal Pataki z Malého Hradiska. Při návštěvě skanzenu ve Frenštátě pod Radhoštěm ho zaujaly ukázky řezbářské práce. Doma vzal zlomenou násadu od koštěte a pustil se do díla. Dnes je uznávaným umělcem a na svém kontě má i velký betlém.

Foto: OÚ Malé hradisko
Článek

Z lipového dřeva začal vyřezávat svatou rodinu, ke které časem přibývaly další a další postavy. Skoro všechny mají inspiraci v dění kolem nás a tak v betlému najdete nejrůznější řemeslníky, řezníka, turistu i trampa.

Výroba jediné zhruba 17 cm vysoké figurky zabere Michalu Patakimu zhruba dvacet hodin. Nejčastějším nářadím je přitom některý ze sady skalpelů. „Vyrábím i na objednávku, ale je pravda, že se s díly nerad loučím,“ usmívá se a vzápětí dodává, že k vlastnoruční práci si vždy vytvoří vztah.

Vzhledem k rozměrům neustále se rozrůstajícího díla se Michal nakonec domluvil s obecním úřadem a betlém přestěhoval právě tam. „Kdysi jsem betlém dával na výstavy, bohužel nenechavé lidské ruce mě vždycky o nějaký ten exponát připravily. Takže dnes vystavuji už jen klasické jesličky, kterých mám několik. Velký betlém je k vidění v horním patře obecního úřadu,“ vysvětlil řezbář s tím, že dílo tvoří zhruba 250 lidských postav a 180 zvířecích figur.

Mimo figurek vyřezává Michal Pataki i klasické vánoční ozdoby. A aby se nenudil, dal se i do plastik. I ty jsou k vidění v prostorách obecního úřadu. Je na nich vidět, že autor má rád svaté motivy. Mezi jeho díly najdeme madonu s jezulátkem, svatého Petra nebo svatou rodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám