Hlavní obsah

Betlém z krajky a další skvosty nabízí karlštejnská vánoční výstava

Novinky, Martina Mottlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rok se s rokem sešel a máme zase čas vánoční. Přijďte si odpočinout od předvánočního shonu na výstavu, kde mimo jiné uvidíte betlém z roku 1912 i betlém z krajky.

Foto: Martina Mottlová

Betlém ze šité krajky

Článek

Již od první adventní neděle je otevřená II. Vánoční výstava na Karlštejně. Vydejte se do Hospůdky u Bílé paní načerpat vánoční klid a pohodu.

Výstava je rozdělená do třech částí. V první na návštěvníky čekají betlémy v různých podobách. Největším lákadlem je jistě betlém od řezbáře Antonína Smetáka z Příbrami. Nádherné figurky z lipového dřeva vznikly kolem roku 1912. Součástí betlému je figurální část, zvířata, stromoví, čítající na 160 kusů. Dále pak v omezené míře kulisy a malované pozadí. Betlém jako celek působí velkolepě a jistě stojí za to ho vidět.

Druhá místnost patří betlémům a vánočním dekoracím ze šité krajky Jaroslavy Mrázkové. Technika, kterou jsou betlémy a ozdoby vyráběné, je velmi pracná a v České republice se jí věnuje jen velmi málo krajkářek.

A konečně ve třetí místnosti se dočkáte nazdobených živých vánočních stromků.

V neděli 15. prosince je pro zájemce připraveno odpoledne, v jehož průběhu se jim dostane pomoci při balení vánočních dárků.

Poslední adventní neděli 22. prosince se můžete zúčastnit soutěže o nejlepší vánoční dobrotu. Pokud tedy umíte vánočku, bramborový salát, vaječný koňak nebo jiné dobroty nejlépe na světě, přijďte se pochlubit a zkusit štěstí v soutěži.

Ještě než soutěž začne, můžete se těšit na vánoční koncert sboru CANTO CARSO - začne ve 14 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám