Hlavní obsah

Beskydská sedmička opět podá pomocnou ruku

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémní horský závod Adidas Terrex-Continental Beskydská sedmička 2012 je spojen s dobročinným projektem „Každý metr pomáhá“. Jeho cílem je podpořit ty, kteří se ocitli v nezáviděníhodné životní situaci.

Foto: Jana Matějíková

Letos získá peníze organizace Šafrán, která pomáhá malým dětem v kojeneckých ústavech a dětských domovech.

Článek

V loňském roce byl díky projektu, za kterým stojí leader závodu Libor Uher, obdarován dnes 12letý Lukáš Hýbl z Prostějova, který již šest let bojuje s těžkými popáleninami na třech čtvrtinách těla. Letos vybrané peníze poputují nestátní neziskové organizaci Šafrán. Ta pomáhá malým dětem v kojeneckých ústavech a dětských domovech překonat trauma z odloučení a věnuje se dětem se změnami v oblasti vnímání, pohybu a komunikace.  

Leader závodu Beskydská sedmička a také projektu „Každý metr pomáhá“ Libor Uher řekl více: 

Co iniciovalo tento dobročinný projekt?

Prvotní impuls pro spuštění projektu „Každý metr pomáhá“ jsem dostal po prvním ročníku B7. Když jsem viděl tu masu lidí, napadlo mě, že by bylo dobré spojit závod také s nějakou dobročinnou akcí. V zahraničí to je běžné a u nás si propojování sportovních akcí s těmi charitativními také získává své místo, tak proč nevyvinout aktivitu i v tomto směru.  

Podle čeho jste vybral prvního obdarovaného?

Po svém návratu z expedice na K2 mě redaktorka ČT Silva Kleková po rozhovoru požádala o podpis kalendáře pro chlapce, kterému v šesti letech explodoval v ruce kanystr s hořlavinou a utrpěl těžké popáleniny po celém těle. Když jsem pak o něm viděl televizní reportáž, bylo rozhodnuto. V ten moment jsem si řekl, ten kluk má před sebou ještě hodně těžkých výstupů a sestupů, a tak se vlastně zrodil i název projektu „Každý metr pomáhá“.  

Kolik peněz se podařilo vybrat a na co byly určeny?

Na minulém ročníku B7 se nám podařilo vybrat 36 200 korun. Rodina Hýblových za ně pořídila Lukášovi nový skládací vozík.  

Kdo rozhodl o tom, komu projekt pomůže letos?

Garantem projektu je INSTITUT Bazální stimulace, který osm let pomáhá lidem po úrazech, onemocněních, ale i těm s těžkým postižením. Organizační tým B7 s institutem konzultuje návrhy, kam peníze poputují. Letos jsme se shodli na neziskové organizaci Šafrán, která pomáhá postiženým i zdravým dětem ve věku do 5 let umístěným v kojeneckých ústavech nebo dětských domovech překonat odloučení z prostředí, ve kterém do té doby vyrůstaly. http://www.safrandetem.cz/uvod/

Jak se do projektu zapojit?

Na náměstí ve Frenštátu pod Radhoštěm, odkud se závodníci vydají na start závodu a kde je také jeho cíl, vyroste pomyslná K2, na jejímž vrcholu bude umístěna kasička, do které bude moci kdokoliv přispět libovolnou finanční částkou. Je jedno, jestli do ní vhodí desetikorunu, nebo stovku, přispěje na dobrou věc, pomůže těm, kteří pomoc potřebují, a to je hlavní.

Extrémní závod Beskydská sedmička startuje 7. září, zúčastní se ho 3000 závodníků. Více o závodu www.beskydskasedmicka.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám