Hlavní obsah

Berchtoldové přilákali na Buchlov a do Buchlovic téměř dva tisíce návštěvníků

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes téměř jarní počasí, vyrazila spousta lidí na druhý svátek vánoční na výlety. Cílem jejich výprav se staly i památky. Na Štěpána na hrad Buchlov dorazilo téměř 1600 návštěvníků, zámek v Buchlovicích přivítal toho samého dne 350 návštěvníků. Plno bylo i na zámcích v Kroměříži a ve Vizovicích.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Vánoční prohlídky na zámku v Buchlovicích.

Článek

Hrad Buchlov se již tradičně stává 26. prosince místem setkávání přátel, známých a kamarádů, kteří si popovídají u vánočního punče a popřejí do nového roku. Na nádvořích mohli návštěvníci obdivovat vánoční stromky, poslouchat středověké koledy a každou celou hodinu zhlédnout malé divadelní představení „živého betléma“ s klaněním tří králů. Čekala na ně i tradiční ochutnávka domácí zabijačky.

Po loňském úspěchu byla na Štěpána veřejnosti zase zpřístupněna část hradu zvaná „hraběcí“. Opět byly návštěvníkům otevřeny pokoje, kde přebývali Berchtoldové při svých pobytech na Buchlově. Pokoje byly svátečně vyzdobeny, voněly vánočním cukrovím a jehličím.

Na zámku v Buchlovicích pořádají vánoční prohlídky jednou za dva roky, tématem letošního roku bylo „Vánoční obdarování“. Návštěvníci se během výkladu dozvěděli nejen o vánočních zvycích Berchtoldů, ale dokonce i to jaký vliv na průběh vánočních oslav měli naši prezidenti. Zajímavá byla nepochybně i informace o podstatě darů, jak se během historie měnila. Na jejím počátku věnování daru bylo totiž vždy spojeno s opětováním daru nebo jiným prospěchem pro darujícího. Až vývojem se dary dostaly do stavu, kdy bývaly věnovány nezištně – z lásky či přátelství. 

Na zámku v Buchlovicích návštěvníci obdivovali vánoční stromečky ozdobené papírovými či hedvábnými ozdobami a další vánoční dekorace. V hudebním sále byl k vidění vysoký vánoční strom, šlapací autíčko, sáně či jiné dárky, které děti Berchtoldů nacházely pod stromečkem. V zámecké jídelně čekalo hudební překvapení v podobě Mariana Kudely (učitele ZUŚ v Kyjově) a jeho dětí. Na závěr prohlídky zazněly např. italské vánoční koledy, ale i ty typicky české. Vánoční prohlídky na zámku v Buchlovicích pokračují i v pátek 27. prosince od 10:00 do 15:00 hodin.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži v letošním roce přivítal návštěvníky o svátečním čase vánočně vyzdobenými interiéry 1. patra zámku. Prohlídky probíhají od 26. až do 31. prosince od 14:00 do 17:00 hodin (v 17:00 hodin jde poslední prohlídka). U vstupu na prohlídku si můžete prohlédnout krásný betlém z řezbářského učiliště v Tovačově. Pro návštěvníky je otevřena i zámecká restaurace. Během Štěpána si zámecké interiéry prohlédlo více než 150 návštěvníků.

Tradiční vánoční výstava betlémů na zámku ve Vizovicích probíhá již od 14. prosince.  Vystaven je velký betlém vyrobený žáky ZŠ Vizovice a dalších dvacet drobnějších betlémů z majetku zámku  a od soukromého sběratele Petra Sovjáka z Neubuzi. Akcí zámek navazuje na několikaletou spolupráci s dětmi a učiteli výtvarné výchovy ze základní školy Vizovice. Současně s výstavou betlémů je mimořádně zpřístupněna i netradiční expozice KAPLE JINÝMA OČIMA. Betlémy na zámku ve Vizovicích si můžete prohlédnout do 29. prosince od 14:00 do 17:00 hodin. Do 26. 12. dne si výstavu prohlédlo téměř 800 návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám