Hlavní obsah

Benefiční koncert Mír pro Ukrajinu apeloval na ukončení konfliktu

Novinky, Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertní sál Pražské konzervatoře byl v pondělí večer svědkem unikátního koncertu houslisty Pavla Šporcla za klavírního doprovodu Petra Jiříkovského na podporu obětí války na Ukrajině a mírového řešení konfliktu.

Foto: Mír pro Ukrajinu

Koncert Mír pro Ukrajinu měl za cíl vyjádřit solidaritu, podpořit a povzbudit všechny obyvatele Ukrajiny. Ukázat, že se nás tento konflikt také týká.

Článek

Koncert nazvaný Mír pro Ukrajinu se konal z iniciativy poslankyně Parlamentu České republiky Ing. Kristýny Zelienkové a pod záštitou náměstka ministra kultury Miroslava Rovenského. 

„Koncertem jsme především chtěli vyjádřit solidaritu, podpořit a povzbudit všechny obyvatele Ukrajiny. Ukázat, že nám jejich osudy nejsou lhostejné, že se nás konflikt v jejich zemi také týká. Tímto večerem jsme zahájili dlouhodobou sbírku na pomoc obětem válečného konfliktu na Ukrajině, protože náš svět svobody, míru a blahobytu je ohrožen a my musíme udělat vše pro to, aby tato cynická a zbytečná válka skončila,“ řekla k akci její iniciátorka Kristýna Zelienková, členka stálé Parlamentní delegace Rady Evropy a místopředsedkyně sněmovního Výboru pro evropské záležitosti.

Podle jejích slov je cílem projektu Mír pro Ukrajinu vyjádřit podporu a účast obyvatelům Ukrajiny. Shromážděné finanční prostředky z projektu budou směrovat na obnovu oblastí postižených válkou a humanitárních projektů prostřednictvím organizace Člověk v tísni.

Během slavnostního charitativního večera, kterého se osobně účastnil také ukrajinský velvyslanec Borys Zajčuk, zazněly v podání Pavla Šporcla a Petra Jiříkovského skladby známých i méně známých českých skladatelů ze Šporclova projektu Moje houslové legendy.

„Ohlasy, které jsem již zaznamenala, jsou nám všem důkazem, že podpora obětí ukrajinského konfliktu dává smysl. Chtěla bych všem hostům, umělcům, partnerům a patronům velmi poděkovat,“ dodala poslankyně Kristýna Zelienková.

Partnery benefičního koncertu Mír pro Ukrajinu v koncertním sále Pražské konzervatoře byly Skupina ČEZ, Městská část Praha 1, Group 4 Securitas a Zenova Services.

Ing. Kristýna Zelienková (*1974) – poslankyně za hnutí ANO, místopředsedkyně Výbor pro evropské záležitosti a členka Stálé delegace PSP do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Před zvolením poslankyní za Středočeský kraj působila jako manažerka v mezinárodních hotelových řetězcích. Své zkušenosti z  oblasti cestovního ruchu využila při svém podnikání. Je absolventkou Univerzity Jana Amose Komenského.

Pavel Šporcl (*1973) – světoznámý houslový virtuóz. Díky svému osobitému vystupování se postupem času stal jedním z nejpopulárnějších představitelů současné české vážné hudby. Vystudoval pražskou konzervatoř a Akademii múzických umění. Je rovněž absolventem prestižní akademie ve Spojených státech, kde studoval houslovou hru. Vedle interpretace se věnuje též vlastní autorské tvorbě. 

Reklama

Výběr článků

Načítám