Hlavní obsah

Bělský les patřil účastníkům Ostravského maratónu 2013

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 27. září se konal u Vodního areálu Jih již 52. ročník Ostravského maratónu 2013. Pořadatelé z MK Seitl Ostrava připravili kromě maratónu ještě závod v půlmaratónu a soutěž šestičlenných štafet. Záštitu nad akcí měl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Foto: Josef Zajíc

Ostravský maraton 2013, 28.9.2013. Vítězka půlmaratonu Kristýna Čablová.

Článek

Okolo deseti hodin dopoledne bylo parkoviště u Vodního areálu Jih zaplněno závodníky, kteří byli připraveni vystartovat na tři různé závody.

Celkem na start nastoupilo 587 závodníků. Ty v 10.00 odstartoval ředitel závodu Oldřich Zvolánek. Závodníci, kteří běželi maratón, museli absolvovat šest okruhů v délce 7 km s převýšením 34 metrů na jeden okruh. Účastníci půlmaratónu absolvovali tři okruhy.

Do soutěže družstev se přihlásilo 36 týmů složených s pěti či šesti členů.  Jednotlivec absolvoval jedno kolo. Všichni zúčastnění všech tří závodů měli na nohou elektronické čipy, které zaznamenávaly časy jednotlivých okruhů.

Trať v Bělském lese byla velmi dobře připravená. Na uzlových bodech byli rozhodčí a téměř po celém okruhu závodníky a závodnice povzbuzovali rodinní příslušníci a další diváci.

Jako první byl ukončen závod v půlmaratónu, který v kategorii mužů bez ohledu na věk (muži byli rozděleni do 10 věkových kategorií) vyhrál italský závodník Roberto Dimicolli, který závod uběhl za 1:14:24 hod., druhý doběhl Michal Stanovský 1:14:21 a na třetím místě se umístil Vladimír Šindl z Frýdku-Místku.

V kategorii žen (rozdělené do 8 kategorií), byla nejrychlejší Kristýna Čablová z AK Emila Zátopka z Kopřivnice v čase 1:25:16, na druhém se umístila Andrea Krstevová z SSK Vítkovice před třetí Pavlínou Adamíkovou z Prahy. 

Od prvního kola vedl v maratónské trati Mulugeta Sebressa z Bechyně, který suverénně zvítězil v kategorii mužů v čase 2:35:45 před Danielem Šindelem z Pepa team Frýdek-Místek (2:46:06). Třetí místo obsadil Martin Botl (2:50:07).

Nejrychlejší ženou na maratónské trati byla Šárka Macháčková z X-Air Ostrava, která trať uběhla za 2:49„41. Závodnice je svěřenkyní známé ostravské vytrvalkyně Aleny Peterkové. Druhé místo obsadila Eva Filipiová ze Šumperka v čase 3:10:21 před třetí domácí ostravskou závodnicí z MK Seitl Ostrava Ivou Pachtovou (3:40:13).

Soutěž družstev byla zajímavá už od začátku. Vzhledem k tomu, že se na trati střídali nepravidelně muži a ženy, přední místa se přelévala sem a tam. Nejrychlejší bylo družstvo SK Oceláci Ostrava - Lucka team před ostravským družstvem Bezva Běh. Třetí místo si vybojovali reprezentanti BK SAK Ložiska z Karviné.

Všichni závodníci, kteří doběhli, obdrželi krásné a vkusné medaile a nejlepší peněžité odměny.

Reklama

Výběr článků

Načítám