Hlavní obsah

Bejvávalo, bejvávalo… Fenomén Divadelní pouti se po 30 letech vrací na Střelecký ostrov

Novinky, Tomáš Kopečný

Herci, muzikanti, výtvarníci, akrobaté, tanečníci, kouzelníci a mnoho dalších lidí bylo léta součástí pouličního festivalu Divadelní pouť, která se v druhé polovině 80. let 20. století stala opravdovým kulturním fenoménem.

Foto: Divadelní pouť
Článek

Letos je to přesně třicet let od jejího prvního konání. K této příležitosti vydávají nakladatelství Pražská scéna a Retro Gallery obsáhlou publikaci DIVADELNÍ POUŤ (1985 – 1989), která reflektuje existenci této svérázné akce.

Křest knihy za účasti mnoha původních členů proběhne v neděli 27. září na pražském Střeleckém ostrově, tedy v místě, kde se všechno před lety odehrávalo.

„Divadelní pouť byla skutečně divadelně-kulturním fenoménem poloviny a závěru 80. let 20. století. Konala se vždy v letních měsících na Střeleckém ostrově a byl to takový svébytný svět, který naplňoval samotné tvůrce, účinkující i diváky. Letošní třicetileté výročí je dobrou příležitostí si ji prostřednictvím publikované knihy připomenout a za účasti mnoha tehdejších účinkujících a dalších hostů zavzpomínat při jejím křtu, který proběhne 27. září od 15 hodin, kde jinde než na Střeleckém ostrově,“ uvedl Tomáš Kopečný, mluvčí Letňáku 2015 – Léta pro Pražany, v jehož rámci se křest nové knihy koná.

Kniha DIVADELNÍ POUŤ (1985 – 1989) obsahuje kromě odborných textů jejího autora Jana Dvořáka a spoluautorů Karla Makonje, Miloslava Klímy, Ivana Pokorného nebo Václava Kotka i reflexe tehdejších účinkujících a členů Divadelního společenství Vikýř, které za realizací Divadelních poutí stálo, a rovněž výpovědi mnoha osobností kulturního nebo společenského života, které návštěva Divadelní poutě nějak poznamenala. Publikace je doplněna galerií mnohdy ještě nezveřejněných fotografií dvorního pouťového fotografa Zdeňka Merty.

„Kromě samotného křtu je připraven i zajímavý kulturní program. Moderátor Vojta Kotek představí návštěvníkům Pouťový promenádní orchestr, Kleplovo rodinné marionetové divadlo s principálem Bobem Kleplem, Rodinu Váňovu pod vedením taťky Vaška Koubka nebo Jiřího Richtera, Rakvičkové divadlo Hugo Formana, Japonské divadlo No-Nsens s Káčou Pavelkovou a Martinem Učíkem, Kocourkovské divadlo Vladimíra Tausingera a Antonína Novotného a mnoho dalších hudebníků, klaunů, žonglérů a kouzelníků, které si užijí děti i dospělí,“ dodal Tomáš Kopečný.

Po skončení křtu zahrají až do 22.00 hodin Václav Koubek s kapelou, Mamapapabanda Tomáše Žižky a na závěr TH!S Vojty Kotka. Křest pořádají Divadelní agentura Echo, Retro Gallery, Pražská scéna a Malostranská beseda, s podporou Rádia Beat a Kavárny U zavěšenýho kafe.

Reklama

Výběr článků

Načítám