Hlavní obsah

Beata Rajská vytvoří 70 kostýmů pro muzikál IAGO

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Málokdy se stane, že dámské kostýmy do muzikálu navrhuje jedna z nejúspěšnějších českých návrhářek. V případě připravovaného muzikálu Janka Ledeckého IAGO, s premiérou 21. září v Divadle Hybernia, byla oslovená a po několika schůzkách přemluvena Beata Rajská.

Foto: archív muzikálu IAGO

Zkouška kostýmů

Článek

K té do butiku 8. srpna přišly na druhou kostýmní konzultaci Dasha - představitelka Bahiyi a Anička Slováčková, která ztvární Desdemonu.

Beata se maximálně snaží, aby ženskost, která je typická pro její tvorbu, byla viditelná i na kostýmech jednotlivých postav. Diskuse o kostýmech se odehrávala jako videokonference a hlavní slovo měl americký režisér Johnson. Po dvou a půl hodině diskusí bylo jasné, jak by asi kostýmy měly vypadat. Každá herečka bude mít několik převleků, a tak i včetně company a alternací se počet kostýmů vyšplhal na víc než sedmdesát.

„Do výroby jsem zapojila větší část dílny a musím říct, že malinko bojujeme. Zatím co v naší tvorbě převládají krejčovské finessy a fajnovosti, tady to je i o velké pevnosti a třeba o způsobu převlékání. Na jevišti se často počítají minuty,“ popsala specifika divadelních kostýmů Rajská. „Dát dohromady ucelenou koncepci je mimořádně obtížně,“ vyzradila dále návrhářka.

Jedna z našich nejlepších zpěvaček Dasha o muzikálu IAGO ví již několik let. Tehdy ji oslovil autor muzikálu Janek Ledecký a požádal ji o natočení demo snímků a zároveň vyslovil přání, aby až se muzikál bude u nás připravovat, jestli by se zhostila role Bahiyi. „Bahiya je sice menší, ale výrazná role s úžasnou písní,” řekla Dasha.

„Proč jsem se rozhodla účinkovat v Iagovi je jasné. No přece spolupráce s Jankem. Jeho díla mě baví a jsou vždy na chytrá témata, stejně jako jejich zpracování. Hudbu znám, slyšela jsem před lety všechny demosnímky. Teď jsem zvědavá na kostýmy. Zárukou je Beata a myslím, že nebude třeba řešit žádné připomínky.“ dodala.

Rychlé léto kvůli spoustě práce zažívá i Slováčková, o své roli Desdemony zatím ví pouze to, co je známé všem, kteří znají původní drama od Shakespeara. „Role Desdemony byla jasná od začátku, je to dramatická role, která skončí tak pochmurně, ale vzala jsem ji s obrovskou chutí i díky tomu, že vím, kolik mých přátel a kolegů je již v muzikálu obsazeno. Také jsem viděla představení Iaga. Hudba je krásná a zvláště party Othella a Desdemony mě uchvátily,” řekla herečka.

Že kostýmy navrhuje Rajská, pro ni bylo překvapením. „Moje máma má od ní nejedny šaty a vždy si je pochvalovala a nosila s velkou úctou. Určitě jí, tak skvělé umělkyni, nebudu do tvorby mluvit. Těším se, až si šaty od ní budu moci obléknout.“ řekla na zkoušce Slováčková.

V rolích Desdemony alternují také Lucie Černíková a Dominika Richterová a s Dashou se budou střídat Markéta Poulíčková a Monika Sommerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám