Hlavní obsah

Bavorské malířky a čeští umělci se představují na mezinárodní výstavě v Plzni

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občanské sdružení Šumavská renesance ve spolupráci s Muzeem Šumavy a Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje uspořádalo zajímavou výstavu s názvem Vzpomínky, která je k vidění v Galerii Evropského domu.

Foto: Jan Kaše

Výstava v Galerii Evropského domu představuje českou a bavorskou výtvarnou tvorbu

Článek

Již samotná vernisáž, která proběhla v úterý 5. února, se těšila velkému zájmu veřejnosti. Nevelká výstavní plocha dokázala pojmout několik desítek obrazů, které byly vytvořeny pěti umělci z Čech a stejným počtem malířek ze sousedního Bavorska.

Historik Muzea Šumavy Vladimír Horpeniak při vernisáži připomněl dlouhou historii česko-bavorských vztahů, které neprobíhaly pouze v obchodní, ale také v kulturní a náboženské rovině. Zdůraznil, že výtvarné umění má ve společnosti důležitou a nepostradatelnou úlohu.

Zdeňka Řezníčková, ředitelka Muzea Šumavy, ocenila záslužnou činnost občanského sdružení Šumavská renesance, které pořádá nejrůznější výstavy, přednášky a další akce. Výstava Vzpomínky je již dvanáctou společnou výstavou tohoto sdružení a muzea.

„Šumavská renesance o. s. svou činnost od svého založení před několika lety zaměřuje na podporu umění různých žánrů. V celoročních projektech představuje veřejnosti známé i méně známé výtvarníky a hudebníky, profesionály i vynikající amatéry, podporuje sbližování kultur sousedních národů, iniciuje vzájemná setkávání a výměnu zkušeností,“ uvádí se na webových stránkách sdružení.

Na výstavě máte možnost vidět nejen nejrůznější malířské techniky, ale také náměty. U českých umělců se setkáváme především s přírodou, květinami, nechybí však ani historické dominanty jako hrad Kašperk či středověký pranýř, které ztvárnila Markéta Krčilová, malířka žijící v Kašperských Horách.

Iva Sedlářová, která se hlavní měrou zasloužila o uspořádání této výstavy, představuje některá svá díla, například velice výrazný a neklidný obraz Podzim v městském parku. Proti tomu její Zátiší na Skelné ve vás vyvolá touhu vydat se do přírody, dýchat čistý a létem prosycený vzduch.

Ludovít Vasi a jeho obrazy Pod hladinou moře vás zase upoutají magickým a přitažlivým podmořským světem. Budete obdivovat pečlivost a úžasný smysl tohoto umělce pro použití barev a odstínů.

Nutno podotknout, že ani malířky z Bavorska nezůstávají pozadu, byť se trochu odlišují námětem svých děl. Jejich prostřednictvím se tak můžete vydat do Itálie, a to konkrétně do Benátek, které zachytila například Nina Bajenova či Brigitte Schneider.

Druhá jmenovaná, původem z Rumunska, působí od roku 1990 ve Straubingu. Její obraz Most vyniká úžasnou barevností, působí veselým a uvolňujícím dojmem. Benátky zase naopak mohou vyvolávat neklid, obraz jakoby se před vámi rozpouštěl a vzdaloval.

Zájem návštěvníků vzbudil také obraz Hany Abel, nazvaný Podzimní cesta, který se asi nejvíce přibližuje české tvorbě, zastoupené na této výstavě. Jde o velice zdařilé dílo, které vás naplno uvrhne do krásy a půvabu podzimní přírody.

Výstavu, která opravdu stojí za zhlédnutí, je možné navštívit každý den kromě víkendu, a to do 1. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám