Hlavní obsah

Barokní jezuitské Klatovy 2012

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O posledním dubnovém víkendu uspořádalo občanské sdružení Klatovské katakomby ve spolupráci s partnery další ročník zajímavého společenského a vzdělávacího programu nazvaného Barokní jezuitské Klatovy.

Foto: Ivo Šašek

Zahájení seminářů Barokní jezuitské Klatovy 2012

Článek

Je symbolické, že akci pořádá právě občanské sdružení Klatovské katakomby, které se největší měrou zasloužilo o náročnou rekonstrukci podzemí barokního kostela Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce na klatovském náměstí. Lidé, kteří jsou v tajemném prostředí krypt, nebo chcete-li katakomb, pod kostelem pohřbeni, žili právě v době, kdy baroko dosáhlo svého vrcholu.

O jezuitském řádu, který byl založen v roce 1534 sv. Ignácem z Loyoly, není mezi českou veřejností příliš mnoho informací, spíše převládá díky neúplným zprávám dojem, že jezuité v 17. století byli nepřáteli jakéhokoliv pokroku. Přitom jezuité, kteří přišli do Klatov v roce 1636, zde vybudovali kromě zmiňovaného kostela i přilehlé gymnázium, kolej a seminář. Není příliš známo, že se ve své době jednalo o největší neakademické gymnázium na území dnešní České republiky a začátkem 18. století ho navštěvovalo přes 300 studentů.

Vše bylo vystavěno v souladu s pravidly jezuitského řádu v barokním stylu, což pro tehdejší Klatovy bylo velkým přínosem, kterým se mohou chlubit dodnes. V té době, v letech 1656 - 1676, vznikly i katakomby. O jejich důmyslném ventilačním systému vybudovaném jezuity se nejen klatovští občané mohli přesvědčit počátkem minulého století, kdy došlo k jeho poškození a tím i zkáze většiny těl. V současné době je ventilační systém v podzemí kostela obnoven a 38 zbylých mumifikovaných těl je zachováno pod odborným dohledem konzervátorů.

Program Barokních jezuitských Klatov 2012 se odehrával na celé řadě míst, na kterých dříve jezuité v Klatovech působili. Již v pátek v katakombách proběhlo zamyšlení provinciála českých jezuitů P. Františka Hylmara za doprovodu Kolegia pro duchovní hudbu.

Druhý den v městské knihovně, za účasti nejvyšších představitelů města, historik Miroslav Herold se svojí kolegyní Kateřinou Bobkovou Valentovou představili připravovanou knihu Barokní jezuitské Klatovy, která se zabývá jak životem klatovské jezuitské komunity, tak i činností jezuitů ve prospěch obyvatel Klatov.

V další části vystoupila se svojí přednáškou Kdy je staré nové a nové staré architektka Eva Jiřičná. Eva Jiřičná je i autorkou projektu obnovené kryté spojovací lávky, prampouchu, mezi bývalou jezuitskou kolejí a sousedním jezuitským kostelem. Lávka byla na závěr přednášky slavnostně otevřena a tím byla i zahájena turistická sezona v katakombách. Sobotní program byl zakončen requiem Michaela Haydna v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce, které celebroval biskup plzeňský František Radkovský.

Barokní jezuitské Klatovy 2012 byly ukončeny v neděli mší svatou celebrovanou v jezuitském kostele Františkem Hylmarem. Hudební provedení po oba dva dny zajišťovalo Kolegium pro duchovní hudbu.

Zájemci o problematiku jezuitských Klatov najdou další informace na stránkách sdružení Klatovské katakomby www.katakomby.cz, které, řečeno slovy jeho předsedy Václava Chrousta, chce mimo jiné připomenout poněkud přehlíženou část historie města v 17. a 18. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám