Hlavní obsah

Bankovního lupiče dopadla karvinská kriminálka

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karvinští kriminalisté objasnili sérii bankovních přepadení a dopadli lupiče, který měl vše na svědomí. Fantomem bankovních ústavů byl 56letý muž z karvinska.

Foto: Policie ČR

Ilustrační fotografie

Článek

Scénář každého přepadení byl indentický. Tehdy neznámý starší muž pracovnici za přepážkou předal list papíru s textem. Chtěl peníze a vždy vyhrožoval odpálením bomby nebo použitím zbraně. Karvinští kriminalisté v těchto dnech bankovního lupiče zatkli. Komisař proti 56letému muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže.

"Zatčení předcházela důkladná a trpělivá práce operativců kriminální služby, která nakonec přinesla výsledek. Po zveřejnění záběrů z průmyslových kamer peněžních ústavů jsme získali několik desítek poznatků, které bylo potřeba prověřit. Policisté zanalyzovali a postupně vyhodnocovali velké množství záběrů. Vyslechli několik desítek svědků a postupně získávali podstatné informace," informovala por. Mgr. Zlatuše Viačková, tisková mluvčí karvinské policie.

Vše začalo v srpnu minulého roku v karvinské pobočce České spořitelny pachatel předal zaměstnankyni list papíru s textem. Po předání lístku, otevřel igelitovou tašku, ve které měl atrapu nástražného výbušného systému. Žena v obavě o svůj život muži předala 26 tisíc korun.

O měsíc později, ve druhé polovině září roku 2010, v bohumínské pobočce Komerční banky ženě za přepážkou předal taky lístek, ve kterém uváděl, že v igelitové tašce má výbušninu i zbraň. S sebou si odnesl 53 tisíc korun.

O měsíc později, ve druhé polovině září roku 2010, v bohumínské pobočce Komerční banky ženě za přepážkou předal taky lístek, ve kterém uváděl, že v igelitové tašce má výbušninu i zbraň. S sebou si odnesl 53 tisíc korun.  

Poslední den v roce 2010 "navštívil" Komerční banku v Havířově. Opětovně ženě na přepážkou předal lístek a čekal. Pokladní lístek nedokázala přečíst, tak mu ho vrátila s tím, že nechápe co po ní chce. Muž z banky odešel s nepořízenou.

"Obviněný muž se během výslechu ke skutkům, které spáchal v Karviné, Bohumíně i Havířově plně doznal. V minulosti nebyl nikdy soudně trestán. K činům, podle jeho slov, ho dohnala životní situace," doplnila Viačková.

Muži hrozí za jeho činy odnětí svobody na 2 až 10 let. Policejní komisař podal státnímu zástupci návrh na mužovo vazební stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám