Hlavní obsah

Balóny plují nad zimním Ještědem

Novinky, Jiří Částka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pořadí druhý zimní sraz příznivců balónového létání s názvem Balónové Ještědění 2012 se v Liberci konal ve dnech 7. až 11. února. Letošního ročníku se zúčastnilo 8 posádek z celé republiky. Součástí akce byl také bohatý doprovodný program v klubu Vlak a také na libereckém letišti.

Foto: Jiří Částka, www.fotobanka.net

Příprava balonu na libereckém letišti

Článek

Jelikož během loňského prvního ročníku nepřálo počasí a neuskutečnil se tak v plánovaných termínech ani jeden z připravovaných letů, byl letošní ročník, co se týká počasí, pln očekávání.

Naštěstí stávající počasí bylo přívětivější a tak první let se uskutečnil hned druhý den konání akce, tedy ve středu. Z plochy libereckého letiště odstartovalo po desáté hodině celkem osm posádek horkovzdušných balónů, z nichž část přeletěla přes okrajové čtvrti Liberce a směřovala dále na Hodkovice, další část balónů pak byla větrem zanesena na druhou stranu ještědského hřebene, kde přistávali v okolí Janova Dolu a Družcova. Všechny posádky se dostaly na zem ve zdraví, pouze jeden balón dosedl poněkud nešťastně na pole s hlubokým sněhem, asi kilometr od nejbližší cesty, takže jeho následné vyprošťování trvalo třem posádkám několik hodin.

Ve čtvrtek kvůli sněžení a nízké viditelnosti nebyly podmínky k uskutečnění dalšího letu, ale již zítra, tedy v pátek 10. února by počasí opět mělo být letové, takže se očekává, že ráno po 9. hodině balóny opět odstartují k modré obloze. Stejně tak pozitivně se jeví i plánovaný sobotní let.

V rámci doprovodného programu Balonového Ještědění se také koná několik koncertů, zajímavých diskusí a přednášek v libereckém klubu Vlak. Ve středu byl například na programu koncert rockové legendy Radima Hladíka s kapelou Blue Effect, který klub zcela zaplnil nadšenými posluchači. V pátek pak vystoupí kapely Segment a Attic Vanity. Zároveň zde můžete vůbec poprvé shlédnout i výstavu osmnácti velkoformátových pláten - fotografií s balonovou tématikou.

Sobotní odpoledne od 14 hodin pak bude patřit na libereckém letišti závěrečné Snow Beach Party, kdy mohou návštěvníci očekávat seskok basejumpera z letícího balónu, tipovací soutěž - zvednutí člověka za pomoci nafukovacích balónků, seskok s paraglidem z letícího balónu, ukázka motorového paraglidingu, beachvolejbalový turnaj o sud piva, soutěže a zábavné aktivity pro děti i dospělé. Pokud bude přát počasí, pak jsou na večer připraveny také velmi oblíbené a efektní balonové žárovky. Celý doprovodný program bude za doprovodu karibské hudby v podání DJ a moderátora.

Akci pořádají společnosti BAART - balonové létání a Sundisk.

Kompletní fotogalerii z této akce, včetně zajímavých fotografií Liberce a okolí přímo z balonu můžete shlédnout na www.fotobanka.net

Reklama

Výběr článků

Načítám