Hlavní obsah

Balkonové fotky Tomáše Třeštíka se v Karlových Varech těší velkému zájmu

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé vystavené kultovní snímky jsou k vidění v galerii Na Ochozu v Karlových Varech do konce července. Výstava vznikla díky obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius, která chce jejím prostřednictvím podpořit osvětu a prevenci onkologických onemocnění na středních školách v Karlovarském kraji.

Foto: Dialog Jessenius
Článek

Jak již předznamenala samotná vernisáž výstavy Tomáš Třeštík – 5 let a 6 měsíců, 1670 fotek a 1 balkon, zájem o snímky zachycující známé osobnosti i obyčejné lidi na balkóně bytu mladého fotografa, je velký a neustává.

„Ohlasy jsou velmi pozitivní a ozývají se lidé z různých koutů republiky, že by výstavu také chtěli vidět. Uvažujeme proto už nyní, že by se časem mohla objevit třeba také v Praze,” naznačila další záměry ředitelka Dialogu Jessenius Michaela Tůmová.  

Návštěvníci si v karlovarské galerii mohou prohlédnout na fotografiích například Jiřího Bartošku, Leoše Mareše, Oldřicha Kaisera, ale třeba i pošťáka nebo instalatéra a stovky dalších jednotlivců i skupin, které se v průběhu uplynulých téměř šesti let vystřídaly u zábradlí balkonu jeho bytu.

„První balkonovka vznikla v roce 1990 a jsem na ní já se ségrou. Tehdy ji vyfotila máma. Moje první pak vznikla před pěti a půl lety, kdy jsem vyfotil na balkoně Vojtu Dyka,” vzpomíná Tomáš Třeštík a dodává: „Žádnému jinému projektu se nevěnuju tak dlouho a tak urputně, přesto mě to nepřestává bavit. Vlastně mě to baví víc a víc.”

Součástí výstavy je vybraná část z více než dva a půl tisíce fotek lidí, které Tomáš Třeštík zachytil objektivem svého fotoaparátu. „Výstavu jsme se rozhodli uspořádat a využít pro dobrou věc,“ uvádí Michaela Tůmová a dodává: „S přispěním Tomáše Třeštíka a společnosti NEMOS Group tak můžeme využít její výtěžek pro realizaci speciálního projektu pro šíření osvěty v desítkách středních škol přímo v Karlovarském kraji.“

Galerie Na ochozu je přístupná veřejnosti každý všední den od 10 do 18 hodin. Vstup je zdarma. Fotografie si zde návštěvníci mohou prohlédnout do konce července. Výstava probíhá pod záštitou hejtmana Karlovarského kraje JUDr. Martina Havla a je realizována za podpory společnosti NEMOS Group. 

Tomáš Třeštík se narodil v roce 1978 do rodiny dokumentaristky Heleny Třeštíkové a architekta Michaela Třeštíka. Živí se jako reportážní a reklamní fotograf a je známý díky rozsáhlé balkonové sérii fotografií, práci pro časopis Reportér či díky fotografiím hrdinů dokumentárních filmů své matky – René, Katka.

Dialog Jessenius o. p. s. vznikla v roce 2009 s cílem rozšířit informovanost široké veřejnosti o závažných onemocněních, jejich průběhu a léčbě a tím zlepšit komunikaci mezi zdravotníky a pacienty i mezi pacienty a rodinnými příslušníky.

K hlavním projektům patří publikace edukativních DVD Průvodci onemocněním, která mají pomoci pacientům s onkologickým onemocněním překonávat těžkou životní situaci a připravit je na to, co je při léčbě čeká. Kampaň Ruce na prsa se zaměřuje na osvětu, prevenci a motivaci veřejnosti k zodpovědnému přístupu k vlastnímu zdraví a životu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám