Hlavní obsah

Balkansambel, radostná, osvěžující, energická world music se představí v Ostravě

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí ročník Mezinárodního hudebního festivalu Musica Pura v Ostravě nabídne premiérově vystoupení v prostorách koncertního studia 1 Českého rozhlasu Ostrava, kde se ve čtvrtek 23. listopadu od 19.00 hodin představí špičkový šestičlenný Balkansambel ze Slovenska.

Foto: Promo Balkansambel
Článek

Druhý festivalový koncert svým místem konání stvrzuje pevné propojení a spolupráci s Českým rozhlasem Ostrava, který je mediální partner Musicy Pury a všechny festivalové koncerty zaznamenává.

V koncertním studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava se v plynutí čtvrtečního večera představí cenami ověnčený šestičlenný slovenský dechový soubor Balkansambel v čele s vynikajícím multiinstrumentalistou a skladatelem Markem Pastírikem a zpěvačkou Veronikou Vážanovou.

Program pod názvem Šlamastika je symbiózou bulharského folklorního jazyka a rafinovaně oděnými slovenskými lidovými melodiemi. Na své si v něm přijdou jak fandové tradičního bulharského folkloru, tak i milovníci jazzu či world music.

Proč název programu Šlamastika? Důvodem pojmenování nebyla jen exotičnost tohoto slovíčka, nebo jeho zvuková spřízněnost s pojmenováním jistého alkoholického nápoje populárního na Balkáně a Blízkém východě. Ale význam tohoto slova především nejvýstižněji charakterizuje proces vypořádávaní se kapely s vybraným hudebním materiálem.

Typické nástrojové obsazení kapely doplňují tradiční hudební nástroje balkánských a orientálních kultur, jako bulharský a makedonský kaval, rhodopské i trácké gajdy, rumunský taragot, moldavský caval, či dokonce čínské bawu.

Předprodej vstupenek na recepci Českého rozhlasu Ostrava (ul. Dr. Šmerala 2). Rezervace na tel. 596 203 111. Další informace o festivalu na: www.musicapura.cz nebo www.facebook.com/festival.musicapura/.

Reklama

Výběr článků

Načítám