Hlavní obsah

Babičky a dědečkové budou opět číst dětem

Novinky, Vladimíra Krejčí

Den otevřených dveří Masarykovy školy, happening, recitál, komentované prohlídky, besedu, slavnostní předávání legitimací prvňáčkům i představení nové webové stránky připravuje Městská knihovna v Šumperku na letošní Týden knihoven.

Foto: Vladimíra Krejčí

Dětem budou předčítat babička a knihovnice Zdeňka Daňková a také dědeček a starosta Zdeněk Brož.

Článek

Těšit se mohou také milovníci elektronických knih, jejichž půjčování v Šumperku zahájí. Týden, který knihovníci již tradičně věnují příznivcům literatury, čtenářství a půjčování knih, odstartuje v pondělí 5. října seriálem Babičky a dědečkové čtou dětem.

Akci na podporu slovesného umění, propojující čtenáře a posluchače napříč generacemi, vyhlašují už počtvrté pořadatelé festivalu Město čte knihu.

Připojí se mateřinky a družiny v Šumperku i okolí

„Zahájíme slavnostně v 9 hodin v půjčovně pro mládež. Babičky a dědečkové budou číst v mateřských školách, ve školních družinách a v knihovnách, a to nejen v Šumperku, ale také v řadě okolních obcí,“ uvedla ředitelka šumperské knihovny Zdeňka Daňková, která se také stane jednou z prvních čtenářek.

V netradiční roli dědečka-čtenáře se veřejnosti představí i starosta Zdeněk Brož.

Dny otevřených dveří Masarykovy školy

Týden knihoven v Šumperku pak bude pokračovat od čtvrtka 8. října do soboty 10. října Dny otevřených dveří bývalé Masarykovy školy, kterou čeká rekonstrukce a přestavba na knihovnu, vzdělávací a komunitní centrum.

V plánu jsou exkurze pro školáky nazvané „Kam budeme chodit do knihovny“ a happening „Stěhování nanečisto“.

Čtenáři utvoří živý řetěz

„S pomocí školáků a přátel knihovny zkusíme symbolicky přestěhovat malinkou část knihovního fondu, snad jedno promile. Přiložit ruku k dílu však může každý. Sraz je na zahradě knihovny v 11.45. Účastníci happeningu budou prvními zástupci veřejnosti, kteří po letech opět navštíví opuštěnou Masarykovu školu,“ přiblížila Daňková.

Zahájí půjčování e-knih

Lidský řetěz se spojí v pravé poledne, o hodinu později zahájí v Šumperku půjčování elektronických knih.

„Dotazy na ně slýcháváme často. Sami jsme zvědaví, jaký zájem čtenáři projeví,“ řekla ředitelka Daňková.

Novou službu budou moci využít všichni registrovaní čtenáři od patnácti let věku. Na čtenářském webu si mohou zdarma zřídit účet. Vypůjčit lze současně nejvýše dvě knihy. Elektronické výpůjčky si čtenáři budou stahovat do svých čtecích zařízení, odkud se po 21 dnech automaticky vymažou.

Proč je v knihovně málo místa

Připravena bude také netradiční, komentovaná prohlídka současného sídla knihovny. Průvodkyně návštěvníky zavedou do prostor, kde se knihy připravují pro půjčování, ale také do depozitářů.

Vysvětlí, jak nedostatek místa a špatný stav budovy komplikují činnost knihovny. Dětští čtenáři se mohou těšit na představení nové webové stránky půjčovny pro mládež.

Setkání bývalých žáků a učitelů

Další dění se pak opět přesune do Masarykovy školy. V plánu jsou prohlídky budovy a také recitál Blanky Vykydalové a Hynka Pálky Fejetony mezi tóny. Pátek a sobota jsou vyhrazeny setkávání někdejších žáků a učitelů školy a besedování s historiky o minulosti „Masaryčky“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám