Hlavní obsah

Avishai Cohen oslnil zaplněné českobudějovické Piaristické náměstí

Novinky, Lenka Pokorná

Avishai Cohen z Izraele, jeden z nejlepších kontrabasistů světa, byl nejzářivější hvězdou českobudějovické části Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2016. Muzikanta a zpěváka, který je ozdobou světových jazzových pódií, přivítalo v sobotu 6. srpna zcela zaplněné Piaristické náměstí.

Foto: Lenka Pokorná

Sobotní program Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2016 ozdobil Avishai Cohen.

Článek

„Je to akce skutečně nejvyšší úrovně dokonale spojující kulturu i cestovní ruch, což jsou všechno oblasti, které dlouhodobě systémově podporujeme. Jsem rád, že se tak i díky nám podařilo přivést právě na jih Čech tyto vynikající, světově uznávané jazzmany, a že se lidé skvěle bavili,“ uvedl Bohdan Zronek, ředitel Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ, generálního partnera festivalu.

Příznivcům jazzu se Cohen v rámci svého jediného letošního koncertu v České republice představil v triu s pianistou Omri Morem a bubeníkem Noamem Davidem. O „vyladění“ publika do správné jazzové nálady se před jeho nástupem na scénu postarali domácí JAM4U a následně česko-slovenští Sisa Feher & Fehero Rocher. Hudební večer ukončila již tradiční festivalová jamsession a afterparty v River Jazz and Blues Clubu.

Ti, kdo se nenechali znechutit deštěm, si užili skvělý podvečer už pátek s kapelou Jiřího Klimeše String 5, funky nářezem Top Dream Company a kosmickou fúzí Dhafer Youssef Quartet.

Pořadatelům se nakonec podařilo „vymodlit“ přízeň počasí, takže při vystoupení kvartetu skvělého Dhafera Youssefa sklaply i deštníky.

Tento Tunisan je představitelem hudby na pomezí world music a současného i elektronického jazzu. Youssef  hraje na tradiční arabskou loutnu a doprovází jej trio hráčů z Anglie, Estonska a Maďarska. Poprvé a naposledy vystoupil v Čechách na Colours of Ostrava v roce 2013. Youssef spolupracuje často s top norskou jazzovou experimentální scénou, například s L. P. Molvaerem, Eidvindem Aarsetem, Bugge Wesseltoftem, ale i dalšími světovými hvězdami jako je Richard Bona či Ibrahim Malouf.

„Ještě před pár lety bylo nemyslitelné slyšet v Budějovicích Incognito, Erika Truffaze, Richarda Bonu, Eddie Palmieriho s 9 Grammy, Jazzanovu, Johna Medeskiho, Freda Wesleyho a mnoho dalších jmen. Změnil to festival, který letos již pošesté přiváží na jih Čech zajímavou muziku. Jeho generálním partnerem je tradičně Skupina ČEZ. Tento ročník finančně podpořilo i statutární město České Budějovice.  Je nepochybné, že bez jejich podpory by se takto obsazená hudební akce ve stávajícím rozsahu a kvalitě dala uskutečnit jen velmi obtížně,“ konstatoval ředitel Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2016 Jan Nedvěd.

Českobudějovickými koncerty ovšem celý letošní open air festival ještě rozhodně neskončil. Už ve čtvrtek 11. srpna se na kvalitní jazz pod hlavičkou JCJF ČEZ 2016 mohou těšit posluchači v Třeboni. Na tamním náměstí se představí od 17 hodin dvě česká uskupení, Two Towers HULU Jazz a Stanley´s Dixie Street Band. Ve 20 hodin pak festivalové pódium obsadí sextet slovenských AMC Unit, kteří doprovodí dvojnásobného držitele ceny Grammy Erika Marienthala z USA. Tento saxofonista byl řadu let členem kapely Chicka Corei, se kterým natočil šest alb. Hostem bude trumpetista z New Orleans Michael „Patches“ Stewart.

Výběr článků

Načítám