Hlavní obsah

Autor dvacetikoruny představuje pamětní medaili ke 700. narozeninám Karla IV.

Novinky, Robin Suchánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 14. května uběhlo 700 let od narození nejvýznamnějšího českého panovníka a římského císaře Karla IV. Pro všechny, kteří si chtějí tuto významnou událost připomenout, vydala Národní pokladnice speciální emisi pamětních medailí, jejímž autorem je známý medailér Vladimír Oppl.

Foto: Kateřina Černá

Autor pamětní medaile Vladimír Oppl přestavuje jednu ze 700 stříbrných medailí vyrobených speciálně k 700. narozeninám Karla IV.

Článek

Karel IV., který proslul především založením univerzity v Praze, výstavbou Nového Města pražského, stavbou Karlova mostu či zbudováním hradu Karlštejna, je nejvýznamnější osobností českých dějin. Český král a římský císař zemřel 29. listopadu 1378, kdy kvůli zlomenému krčku, zřejmě po pádu z koně nebo ze schodů, dostal zápal plic.

Na jeho počet vydala Národní Pokladnice speciální emisi 700 stříbrných pamětních medailí, jejíž autorem je známý český akademický sochař a medailér Vladimír Oppl, mimo jiné také autor dvacetikoruny.

Přesně v den, kdy by Otec vlasti oslavil své sedmisté narozeniny, se v druhé nejstarší norské mincovně rozjely brzy ráno razící stroje, aby za jediný den vyrazily i za dohledu akademického sochaře a medailéra Vladimíra Oppla 700 stříbrných uncových medailí.

„I přesto, že si Karla IV. zdaleka nepřipomínáme sami a jeho kulturní i politický odkaz najdeme v celé Evropě, České země stále představují místo, ke kterému měl císař Karel IV. nejblíže. Naším úkolem je proto jeho odkaz ctít, šířit a připomínat sobě samým i dalším generacím. Právě z tohoto důvodu se Národní Pokladnice rozhodla přispět a uctít památku tohoto velkého panovníka jedinečnou stříbrnou ražbou,“ uvedl Luboš Krčil, ředitel Národní Pokladnice.

„Každá tato pamětní medaile byla ražena do 1 unce (=31,1 g) ryzího stříbra a dosahuje průměru 39 mm. Pro zachování všech detailů precizního návrhu bylo třeba vyvinout lisovací tlak 250 tun a razící zařízení vyrazilo motiv pamětní medaile dvěma údery. Stříbrné medaile jsou raženy v nejvyšší mincovní kvalitě, což znamená, že každý kus je ručně leštěn speciální diamantovou pastou, která je následně opatrně odebírána,” vysvětlil výrobní proces Luboš Krčil.

Celý proces složité, ale fascinující ražby i s komentářem můžete zhlédnout v tomto videu.

Reklama

Výběr článků

Načítám