Hlavní obsah

Ateliér Karla Zemana čeká po letech rozsáhlá rekonstrukce

Novinky, Magdaléna Hladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský filmový ateliér, ve kterém tvořil svá legendární díla Karel Zeman, čeká v průběhu léta zásadní rekonstrukce. Z prostoru, kde se dosud nachází původní podlaha a zbytek vybavení, tak vznikne nový ateliér. Využívat ho budou zejména studenti střední filmové školy. K dispozici bude také filmařům.

Foto: Magdaléna Hladká

V ateliéru Karla Zemana najdete ještě dnes původní dřevěnou podlahu.

Článek

Kdo by neznal filmy jako Baron Prášil, Vynález zkázy nebo Ukradená vzducholoď. Právě tyto a mnohé další snímky vznikly pod vedením Karla Zemana v jednom z filmových ateliérů na Kudlově.

Dnes filmaři využívají bývalé Zemanovo studio jen občasně, a to k realizaci menších projektů. Překážkou je zejména nedostatečná technická výbava. To se má ovšem změnit už v těchto měsících. Martin Růžička, majitel budovy, ve které se ateliér nachází, připravuje výrazné změny. 

„Začneme novou podlahou. Po celém obvodu bude green screen (zelené klíčovací pozadí). Dále vytvoříme prostor pro obrazovou a zvukovou režii. V plánu máme také pořízení nového světelného parku. Vznikne tak moderní ateliér umožňující novodobé technologie trikové i televizní tvorby. V budoucnu tu může fungovat i virtuální studio," popisuje Růžička.

Ateliér o rozloze 300 metrů čtverečních zabírá jedno patro budovy, ve které sídlí střední filmová škola Creative Hill College. Právě její žáci budou modernizované prostory využívat. Studio může sloužit i k realizaci dalších projektů, na kterých se bude škola partnersky podílet. Veškeré úpravy mají být hotové do poloviny září.

Filmaři se mohou v případě zájmu o spolupráci a využití ateliéru obracet na zlínskou filmovou kancelář. Ta je připravena bezplatně zprostředkovat jak praktické informace, tak i prohlídku. Pro širokou veřejnost však ateliér zůstane i nadále uzavřený.

Reklama

Výběr článků

Načítám