Hlavní obsah

Ateliér design skla představí v Galerii Sýpka tvorbu posledních dvou let

Novinky, Ondřej Smolka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po výstavě sochařů z Fakulty výtvarných umění Akademie umění v Banské Bystrici se v prostorách Galerie Sýpka ve Valašském Meziříčí představí Ateliér Design skla Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 11. února od 18 hodin.

Foto: Archiv Jiří Liška - zdroj UTB

Jiří Liška, Stabilní nestabilita, 2014

Článek

V Galerii Sýpka se představí tvorba ateliéru za poslední dva roky. Výstava se snaží reprezentovat nejen práce současných studentů, ale i jeho absolventů. Tím utváří komplexní pohled na problematiku ateliérového sklářství od jeho počátku po profesionální zaměření.

Výběr prací je přizpůsoben prostoru galerie. Nalezneme zde drobné řemeslně zpracované objekty a volné instalace. Cílem této výstavy, je prezentace bohatě strukturovaného organismu, jakým je prostředí ateliéru Design skla. Jeho studenti a absolventi reflektují nejrůznější témata, kterými se snaží posouvat sklářskou tvorbu za hranice běžného vnímání.

Ateliér Design skla je nejmladším sklářským ateliérem v České republice a na Slovensku, neboť vznikl v roce 2008. Poskytuje dvoustupňové studium, které směřuje studenta k cílenému uměleckému vyjádření na multidisciplinární úrovni. Neklade důraz na české sklářské řemeslné postupy, ale naopak se snaží etablovat svébytný neokonceptuální názor, který je stěžejním bodem celé práce.

Součástí studia je podpora významné autorské pozice, jejíž tematické rozpětí a výrazová heterogennost posouvá ateliérovou tvorbu k bohatě strukturovanému světovému sklářství. Vzniklá umělecká díla tak reagují na současné trendy ve vizuálním umění a akcentují společenská a kulturní specifika.

Výstava vznikla za finanční podpory Univerzity Tomáše Bati, města Valašské Meziříčí a Ministerstva kultury ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám