Hlavní obsah

Areál kláštera Zwettl ukrývá i nádhernou křížovou chodbu

Novinky, Petr Hejna

Cisterciácký klášter stojící nedaleko okresního města Zwettl si během neklidného historického kvasu prožil své. V hledáčku ho neměli zdaleka jen husité, obávaný postrach nejen našich jižních sousedů. Jeho krásu však můžeme obdivovat v plné kráse i dnes, od interiérů a architektury po zahrady.

Foto: Petr Hejna
Článek

Klášter Zwettl byl založen ke konci roku 1137, jak jinak v Dolním Rakousku než díky vlivu mocného rodu Kuenringů, kteří se zasadili i o založení samotného města. Zde figuruje jako autor myšlenky zbudování rodového kláštera Hadmar z Kuenringu. O dva roky později římský král Konrád tento klášter uznal, papež Inocenc II. udělil Zwettlu papežskou konfirmaci roku následně 1140, kostel byl vysvěcen roku 1159. 

Klášter byl dobýván nejen v tyto příhraniční kraje často mířícími husity, ale sužován byl i rozmary přírodních živlů, nebo válkou se Švédy. A z české strany na něj bylo útočeno i mimo časy husitské, již v roce 1176 ho české vojsko vypálilo - stalo se tak z podnětu knížete Soběslava II., znepokojeného mocí sousedních Kuenringů, a to i v souvislosti se vzrůstajícím vlivem kláštera. Odveden byl veškerý dobytek, podobně bylo zacházeno i s lidmi, jatými do otroctví. 

Kuenringové finančně klášter podporovali do konce 13. století, po smrti Přemysla Otakara II., který byl rovněž podporovatelem Kuenringů a kláštera v Zwettlu, se cisterciáci dostali do spojení s Habsburky. V tu dobu nastal výrazný rozmach kláštera, ve vrcholném období zde pobývalo na sto mnichů. Naopak roku 1393 byl klášter prakticky vylidněn, a například roku 1651 zde klášter pobývali jen tři z duchovních. 

V areálu se nachází architektonické stopy po časech románských, gotických i barokních. Klid a květenu nabízejí klášterní zahrady, a to například zahrada Panny Marie, zahrádka Hildegardy z Bingenu, určená léčivým bylinám a zelenině, nebo na jižním svahu terasově vybudované užitkové zahrady. Prelátská zahrada voní růžemi, levandulí, mátou a jinými aromatickými rostlinami.

Součástí prohlídky je dormitář, kapitulní sál a kostel Panny Marie, který je v jádru plně gotický s barokními prvky. V knihovně se nachází na šedesát tisíc knih, většinu tvoří historicky cenné středověké rukopisy. Mnohé z nich vznikly přímo zde, a to již od 12. století. 

Křížovou chodbu zdobí četné dřevořezy, její vzhled reprezentuje románské 12. století, je to tedy jedna z nejstarších a nejcennějších částí kláštera. Nabízí pohledy na kostelní věž, do vnitřní, veřejnosti nepřístupné rajské zahrady, i malou, nádherně rostlinnými motivy zdobenou gotickou kašnu s fontánou. 

V samotném městě Zwettl, ležícího 25 km od naší hranice na soutoku řek Zwettl a Kamp, je dochována část hradeb z 15. století - původní z roku 1229 byly poničeny v době třenic mezi zemským knížetem Friedrichem II. a šlechtou. Dnes z nich stále můžeme obdivovat 917 metrů s šesticí věží (původně jich bývalo deset, brány tři). Mnohými, zejména milovníky moderního umění, je vyhledávaná Hundertwasserova kašna, zdobící náměstí od roku 1994, zatímco radnice nabídne fresky z 15. století.

Našimi turisty vyhledávaný, nejen pro snadnou dostupnost, dolnorakouský Waldviertel, nabízí spoustu přírodních krás i historických a kulturních památek, k jeho prozkoumání nestačí jedna víkendová návštěva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám