Hlavní obsah

Areál Jízdy králů Kunovice otevře své brány veřejnosti

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před začátkem prázdnin zahajuje provoz Areál Jízdy králů Kunovice, místo, které je příkladem prolínání tradic se současností. Areál bude veřejnosti předán do užívání 17. června, kdy začíná 22. ročník Mezinárodního dětského folklorního festivalu Kunovské léto, jež bude první akcí v novém areálu.

Foto: Archiv Města Kunovice

Areál Jízdy králů Kunovice - vizualizace

Článek

Jízda králů je obyčejem, který je v Kunovicích s kratšími či delšími přestávkami stále udržován. Podstatu je možné hledat i v chlapeckých dovednostních hrách a rychlostních závodech na koních, v dobách, kdy chlapci koně pravidelně pásávali, starali se o ně, uměli je ovládat a jezdit na nich.

Časy se mění, dnes chlapci jezdí na kolech, koloběžkách, kolečkových bruslích i skateboardech a dovednostní a rychlostní hry probíhají stále stejně, jen v souladu s možnostmi dnešní doby.

V centru města, v blízkosti hojně využívané cyklostezky, vznikl z někdejšího Sokolského hřiště, později Letního areálu, naučný, aktivně relaxační park pro všechny věkové kategorie. Stalo se tak díky právě dokončené investiční akci Areál Jízdy králů Kunovice, podpořené finanční dotací z prostředků ROP regionu soudržnosti Střední Morava. Díky tomuto projektu vznikl jedinečný prostor, kde se jednoznačně snoubí tradice se současností.

Hlediště pro diváky je umístěno na mírném svahu tak, aby poskytovalo lepší výhled, než tomu bylo dosud. Jeviště připomíná prostor staré stodoly, je zastřešeno, což zlepšuje jeho využití. Zázemí hlavního objektu prošlo celkovou rekonstrukcí, bylo rozšířeno sociální zařízení, vybudovány dvě šatny pro účinkující včetně sprch, společenská místnost a skladovací prostory.

V areálu vznikly nové zpevněné plochy. Na stezce králů budou moci projíždět děti nejen na koni, ale mohou se zde učit jízdě na kole, využívat okruh pro jízdy na koloběžce či in-line bruslích. Součástí areálu je i skateboard park. Celý prostor je nově osázen zelení a je doplněný městským mobiliářem a drobnými zařízeními určenými pro venkovní fitness, čím vznikne příjemný prostor pro relaxaci. Hrací plocha určená k provozování házené a dalších míčových her zůstala samozřejmě zachována.

Program:

9.00     Zahájení Mezinárodního dětského folklorního festivalu otevřením řezbářského sympozia na náměstí Svobody pod lípou

10.00   Slavnostní přestřižení pásky před Areálem Jízdy králů Kunovice   

10.15   Uvítání – králové jízd králů Miroslav Duda, Adam Joura, Jakub Machálek, Radovan Siman

10.20   Dopolední doprovodný program pod patronací ZŠ a MŠ z Kunovic

10.40   Posvěcení areálu P. Jaroslavem Poláchem

15.00   Odpolední program - pozdravy králů jízd králů a slovo starostky

16.00   Beseda s fotografem Ing. Daliborem Gregorem Nejen o jízdě králů, Veterán bicyklo klub Uh. Ostroh

17.00   Podvečerní program: ŽPS Kunovice (znělka jízdy králů), Dětský národopisný soubor ze Skoronic, Slavnostní předání obrazu Jana Hrubého městu, DFS Handrláček a FS Lintava, Recitace Adam Joura (Nářek nad smrtí Ondráše)

17.45   VUS Ondráš v rámci projektu Česká paměť – Živá kronika

Výběr článků

Načítám