Hlavní obsah

Arcibiskup Jan Graubner otevřel v katedrále sv. Václava Svatou bránu

Novinky, Karel Kavička

V Olomouci se uskutečnila významná událost. Arcibiskup Jan Graubner otevřel v katedrále sv. Václava, za účasti velkého počtu věřících z celé arcidiecéze, Svatou bránu.

Foto: Karel Kavička

Zahájení v kostele Panny Marie Sněžné

Článek

Stalo se tak na základě rozhodnutí papeže Františka. Poprvé v dějinách se otevřou Svaté brány nejen v Římě, ale také ve všech diecézích světa.

Papež František vyhlásil mimořádný Svatý rok milosrdenství. Začal 8. prosince 2015 na svátek Neposkvrněného početí Panny Marie otevřením Svaté brány v chrámě sv. Petra v Římě a v dalších římských basilikách. Očekává se, že věřící z celého světa hojně využijí této mimořádné příležitosti očistit se a projít Svatou branou. Proto se v Římě i ve všech diecézích očekává v roce milosrdenství velké množství poutníků. Svatý rok skončí na svátek Krista Krále 20. listopadu 2016.

V olomoucké arcidiecézi byla slavnost zahájena v neděli 13. prosince v kostele Panny Marie Sněžné v 10.00 hodin. Po zahájení bohoslužby se vydal průvod městem ke katedrále. Tam arcibiskup poklepáním biskupskou berlou otevřel Svatou bránu.

Účastníci pak procházeli Svatou branou do katedrály, kde pokračovala slavnostní bohoslužba na zahájení roku milosrdenství. V jejím úvodu arcibiskup v homilii přiblížil význam mimořádného roku a vyzval věřící, aby ho využili. Zdůraznil, že všichni jsou pozváni k ukončení starých sporů a křivd. Osobním vrcholem každého se může stát putování ke Svaté bráně. Tomu má předcházet odpuštění vin a smír se všemi.

O něco později se otevře Svatá brána také v basilice Panny Marie na Sv. Hostýně. Bude to při půlnoční mši na svátek sv. Silvestra 2015. Nakonec bude stejný obřad 24. ledna 2016 i v basilice Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám