Hlavní obsah

Archiv města Ostravy vydal další sborník věnovaný dějinám i současnosti moravskoslezské metropole

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archiv města Ostravy ve čtvrtek 30. listopadu v hudebním oddělení Knihovny města Ostravy slavnostně představil nově vydaný sborník OSTRAVA 31 s podtitulem Příspěvky k dějinám a současnosti Ostravy a Ostravska.

Foto: Karla Bláhová, Archiv města Ostravy

Ostrava 2.12. 2017 Publikace OSTRAVA 31.

Článek

Sborník vychází pravidelně již od roku 1963 a na svých stránkách seznamuje čtenáře s novými výsledky historického bádání nebo edičně zpracovávanými materiály. Zároveň také reflektuje události nedávno minulé.

Sborník OSTRAVA 31 je mimořádně věnován třem osobnostem, které byly s jeho vydáváním úzce spjaty a v letošním roce nás nečekaně opustily - ředitelce Archivu města Ostravy Blaženě Przybylové, zároveň výkonné redaktorce sborníků, historikovi Mečislavu Borákovi a vydavateli sborníku Vítězslavu Bělovskému.

Nový svazek OSTRAVA 31 - Příspěvky k dějinám a současnosti Ostravy a Ostravska nabízí 13 zajímavých textů autorů mapujících vývoj města, historické události nebo život osobností, a to od 19. století až po dobu téměř současnou.

Skladba příspěvků je pestrá. Obsahuje texty významných autorů, kteří se zabývají například tématy fotografických publikací, výrobou lodí ve Vítkovických železárnách. Čtenář zde najde článek o vývoji veřejné správy v Ostravě po roce 1989 a další příspěvky na témata ze života města Ostravy.

Do publikace autorsky přispěli: Ondřej Durzak, Jan Sucháček, Antonín Barcuch, Martin Juřica, Šárka Glombíčková, Ivana Maloušková, Petr Kašing, Aleš Materna, Jarmila Burešová, Jana Brožovská Onderková, Jana Prchalová, Ivo Černý a Jaroslava Novotná.

Úryvky z jednotlivých článků četl člen Divadla loutek Ostrava Aleš Petrič. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám