Hlavní obsah

Architektura jiných měst inspiruje Moravské Budějovice

Novinky, Jan Švaříček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Architektura se nedá naučit, architektura se musí vidět. Ale dá se naučit dívat na architekturu." Toto tvrzení skvěle vystihuje cíl, který si vytkli organizátoři přednášky o architektuře a veřejném prostoru. Přednášky pořádá v konírnách moravskobudějovického zámku sdružení ProBudějovice.

Foto: Jan Švaříček

Plakát Domy, stromy + my

Článek

V dubnu architekt Miroslav Vodák ukázal nespočet příkladů současné architektury z malých českých měst. Slyšeli jsme spousty konkrétních ukázek, jak stavět kvalitní budovy i v obcích s pár stovkami obyvatel. Přednáška oficiálně skončila společnou diskuzí, po ní návštěvníci ještě vstřebávali inspiraci při neformálních debatách se sklenkou vína.

„Mile mě překvapilo, kolik mých spoluobčanů se ptá, jak dál,“ uvedl Martin Kouřil, obyvatel Moravských Budějovic, který se přednášky zúčastnil.

Padesát posluchačů si tak mimo jiné odneslo poznatek, že i na malém městě či dokonce na vesnici s ještě menším počtem obyvatel se dá za rozumné peníze realizovat kvalitní architektonický výtvor. Základem je nebát se oslovit veřejnost, nebát se vypsat architektonickou soutěž a nebát se nechat rozhodovat odborníky i v takových věcech, jako je právě architektura. Přednáška přinesla naději, že co jde uskutečnit jinde, může jít i v Moravských Budějovicích.

V květnu do Moravských Budějovic zavítal Pavel Janšta, bývalý místostarosta Vodňan a současný zastupitel. Podělil se o své zkušenosti s oživováním veřejného prostoru a zapojováním obyvatel do rozvoje města.

Ve čtvrtek 7. června přijedou do Moravských Budějovic architekti ze známého studia re:architekti. Budou mluvit o vztahu architektů s politiky a obcemi. Ukáží různé formy spolupráce měst a architektů, které budou doplněny o jejich bohaté zkušenosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám