Hlavní obsah

Architektonické skvosty Gessnera a Plesníka k vidění v klobouckém muzeu

Novinky, Lenka Zvonková

Výstava Se slavnými architekty po Zlínském kraji doputovala v únoru také do Valašských Klobouk. V sále Staré radnice mohou návštěvníci vidět fotodokumentaci pozoruhodných architektonických děl věhlasných autorů Huberta Gessnera a Zdeňka Plesníka.

Foto: archiv Městského muzea Valašské Klobouky

Dobová fotografie Bratmannovy vily

Článek

„Hubert Gessner se narodil ve Valašských Kloboukách v roce 1871. Je považován za jednoho z vůbec nejvýznamnějších středoevropských architektů první poloviny 20. století. Jeho největší prací je kroměřížský Zemský léčebný ústav Františka Josefa I. pro choromyslné, a to včetně ústavního kostela sv. Cyrila a Metoděje. Ve své době se jednalo o největší stavební dílo na Moravě,“ uvedl k prvnímu z autorů Petr Odehnal z městského muzea.

Také v rodných Valašských Kloboukách zanechal Gessner otisk svého rukopisu, a to na známých budovách v centru města. Například jeho Bratmannova vila je dnes sídlem základní umělecké školy a v Hornově domě sídlí městský úřad. K význačným stavbám patří rovněž tehdejší hotel U Slunce, Růžičkova vila a další. Spoluautorem doprovodných textů ke zmíněným klobouckým realizacím je Petr Odehnal; fotografie těchto objektů a jejich interiérů pro výstavu pořídil Michal Oliva.

Architekt Zdeněk Plesník žil v letech 1914 – 2003 a ve své práci navázal na meziválečný odkaz a tradici zlínské výstavby. Projektoval například strojírenský závod MEZ v Hulíně, Centroprojekt ve Zlíně, hvězdárnu ve Valašském Meziříčí a další stavby po celém kraji, na řadě míst republiky i v zahraničí.

Výstavu připravila společnost FOIBOS BOOKS ve spolupráci s Městským muzeem Valašské Klobouky. Expozice potrvá do 29. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám