Hlavní obsah

Archeologové ve Stříbře mají nevšední nález

Novinky, Martina Sihelská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nevšednímu nálezu došlo při revitalizaci stříbrského náměstí, kdy v prostoru před muzeem odkryli archeologové s největší pravděpodobností horní dílo. Na místě se právě archeologové pokoušejí najít více, co by jejich domněnku potvrdilo.

Foto: Martina Sihelská

Zde probíhá archeologický průzkum.

Článek

„Nasvědčuje tomu i nález křemene jako hlušiny, která provází naleziště kovové žíly. Ovšem, už teď je jasné, že jde pravděpodobně o jedno z nejstarších děl v naší republice a zdá se, že toto dílo je o něco starší, než samotné město Stříbro," uvedl archeolog Pavel Břicháček z Plzně, který dodal, že první dolování rudy ve Stříbře bylo hlavně v okolí kostelíku Nanebevzetí Panny Marie. 

"Při odkrytí jsme také narazili na staré obvodové zdi minoritského kláštera, dobře viditelné jsou i takzvané kůlové jámy. Velmi zvláštní je však místo naleziště, v těchto prostorách by nikdo horní dílo nepředpokládal, ale pokud se domněnka potvrdí, je to opravdu pěkný nález někdy z dob kolem 12. století,“ dodal Břicháček.

Stříbrští obyvatelé se chodí na místo nálezu dívat. "Doufáme, že je to tak velkou zajímavostí, že místo zůstane nějakým způsobem odkryté a budou je moci obdivovat návštěvníci našeho města," doufají lidé v další tahák pro turisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám